Kako da smanjimo bacanje namirnica?

Kako smanjiti bacanje hrane
Bacanje hrane je problem sa kojim se mnogi suočavaju, a najčešći razlozi su prevelike količine pripremljenih obroka, zaboravljena hrana, istekao rok trajanja, ukućani koji nisu pojeli svoj deo obroka i kupovina prevelike količine hrane. Zato sam napisala nekoliko praktičnih saveta kako da smanjite bacanje hrane u vašem domaćinstvu.
 

Saveti za smanjenje bacanja hrane

  1. Proverite šta imate u kući pre kupovine: Pre nego što krenete u nabavku, pregledajte frižider i kuhinjske ormariće kako biste izbegli kupovinu onoga što već imate. Ili upravo na osnovu nekih namirnica koje imate satavite jelovnik, kako biste i finansijski uštedeli.

  2. Sastavite nedeljni jelovnik: Planiranje obroka za celu nedelju unapred pomoći će vam da tačno znate šta vam je potrebno. Može biti izazovno, ako neko ima neku posebnu ishranu, alergije ili ako imate probirljivu decu. Sedite zajedno i dogovorite se.

  3. Napravite spisak za kupovinu prema jelovniku: Kada imate plan ishrane, sastavite spisak za kupovinu na osnovu tog plana. Ovo će vam pomoći da kupujete samo ono što vam zaista treba.

  4. Hranu odmah nakon hlađenja stavite u frižider: Time ćete produžiti svežinu hrane i smanjiti rizik od kvarenja.

  5. Stavite ostatke obroka u zamrzivač: Ako imate ostatke obroka, zamrznite ih. Obavezno napišite šta je u posudi i datum stavljanja u zamrzivač. Ovo će vam olakšati pripremu, kada nemate dovoljno vremena, a posebno je praktično ako živite sami. Čak i kada živite sa porodicom organizujte dan čišćenja zamrzivača koji izgleda tako što imamo npr. 2 porcije punjene paprike, 1 porciju sarme, 1 porciju musake i onda rasporedimo obroke po članovima porodice kome se šta jede.

  6. Vodite računa o roku trajanja namirnica: Koristite namirnice prema redosledu isteka roka trajanja kako biste izbegli njihovo bacanje.

  7. Budite kreativni sa ostacima obroka: Koristite ostatke obroka za pripremu novih jela. Na primer, povrće koje je ostalo od ručka možete iskoristiti za pripremu smutija ili potaža. Ukoliko je ostala mala porcija termički obrađenog porcija potrudite se da ga iskoristite za večeru ili sutradan za ručak.

  8. Iskoristite nesavršeno povrće i voće: Ne bacajte voće i povrće koje nije savršeno. Iskoristite ga za smutije, supe ili pečenje. Voćke možete iskoristiti u zpečenim ovsenim kašama ili zdravim mafinima.

Moja rutina za planiranje i kupovinu namirnica

Meni je najlakše da vikendom sednem sa porodicom i dogovorimo se šta će biti ručak za narednu nedelju, kao i okvirno doručak i večera. Nakon toga, napišem spisak stvari za kupovinu, uz obavezno pregledanje svega što već imamo u kući.

Najjednostavnije mi je da poručim dostavu preko Maxija, koji je moja omiljena prodavnica. Maxi online često ima opciju besplatne dostave ili umanjenje računa za 500 ili 1000 dinara. Naredni dan (ili isti ako poranim), prošetam do pijace, zdrave hrane i još kupim ono što nema u prodavnici.

Na ovaj način znam šta ću spremati cele nedelje, što nas sprečava da jedemo usputne grickalice. Takođe, ovako mogu bolje da isplaniram raznovrsnu ishranu jer se trudim da svake nedelje biram druge namirnice. Ne zaboravite da nedeljno treba da unesete minimum 30 različitih biljnih vrsta.

Ove korake lako možete primeniti i vi kako biste smanjili bacanje hrane, uštedeli novac i unapredili vašu ishranu. Planiranje unapred i pametna kupovina mogu značajno smanjiti količinu bačene hrane i pomoći vam da živite zdravije i održivije.

Ukoliko vam je potrebna pomoć oko organizacije ishrane možete zakazati konsultacije na mejl adresu planishraneig@gmail.com na Instagram stranicu.

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *