Zanimljivosti o ishrani

Najskuplja hrana za mace

Najskuplja hrana za mace se zove British Banquet. Napravljena je od najkvalitetnijih britanskih sastojaka, sadrži Arenkha kavijar, Devon krabe, lososa iz Škotske, jastoga iz Norfolka, kinou, organsku šparglu i šafran. Vreća od 2kg ove hrane košta oko 280 evra.

Ova hrana nema genetski modifikovane sastojke, aditive, konzervanse i veštačke boje. Njen ukus je vrhunski i bezbedna je i za ljude.

Da li biste ikada razmotrili da kupite ovo hranu?

Mislim da mnogi od nas ne bi ni za sebe izdvojili toliko novca.

U pitanju je premium hrana za mačke ograničenog izdanja, a kreirana je zbog brojnih zahteva poznatih ličnosti i bogataša, koji su želeli da počaste svoje ljubimce i daju im mogućnost da uživaju u lepšoj strani života.

Green Pantry brend, koji je zaslužan za kreiranje ove hrane, kaže da je cena sasvim odgovarajuća, jer je u pitanju proizvod koji nudi brojne hranjive opcije, koje će vašoj maci pomoći da bude zdrava.

Ova hrana se može kupiti samo preko njihovog internet sajta, jer se ne proizvodi masovno. Zbog svojih skupocenih sastojaka, ova hrana se proizvodi onog momenta kada je naručite i za par dana stiže na vaš kućni prag. Isplati se biti mačka bogataša.

U Belgiji se nalazi muzej posvećen samo jagodama

U Belgiji postoji muzej posvećen jagodama koji se zove Musée de la Fraise de Wepion i nalazi se u gradu Namir. U njemu se mogu kupiti svi proizvodi od jagoda, a možete saznati mnogo interesantnig činjenica posvećenih jagodama. Mi Vam prenosimo samo neke od njih!

Jagode su jedino voće koje semenke ima spolja, a prosečna jagoda ima oko 200 semenki.

Iako su pomorandže verovatno prvo što vam padne na pamet kad pomislite na vitamin C, jagode ga u stvari imaju u mnogo višem procentu. Samo 100 grama jagoda zadovoljiće 98 posto dnevnih potreba za ovim vitaminom.

Jagode pripadaju porodici ruža.

U srednjem veku verovalo se da jagode donose mir i prosperitet, pa su bile često na jelovniku na kraljevskim dvorovima. Osim toga, verovalo se i da će deljenje srcolike jagode sa osobom koja vam se dopada dovesti do toga da ljubav procveta.

Jarkocrvena boja dolazi od flavonoida, tako da je ovo voće dobro i za snižavanje holesterola što je super prevencija kardiovaskularnih bolesti.

Stari Rimljani su verovali da jagode leče od depresije i groznice, kao i da rešavaju problem neprijatnog zadaha.

Francuzi ih smatraju afrodizijakom, tako da se na venčanjima u ovoj zemlji obavezno u nekom obliku nađu i jagode.

Iako se jagode najčešće koriste za pravljenje džemova, sokova ili slatkog, mogu se i kiseliti, naročito ako se koriste zelene, nezrele jagode.

Najskuplji sladoled na svetu

Pod nazivom “Black Diamond”, Scoopi kafe (Dubai) je postavio novi svetski rekord za najskuplji sladoled na svetu koji košta 817 dolara.

Sladoled je kombinacija visoko kvalitetnih sastojaka, napravljen je od vanile sa Madagaskara, sa dragocenim iranskim šafranom i komadićima italijanskog crnog tartufa i  jestivim zlatom od 23 karata.

Bilo je potrebno pet nedelja kako bi se napravila najskuplja receptura, a ovaj dekadentni desert se služi u  originalnim Versace činijma i kašikom, koje kupac dobija kao poklon.

Prema rečima vlasnika, vrhunski kvalitet i ukus sladoled dobija se korišćenjem tečnog azota, koji se koristi za zamrzavanje sladoled na niskim temperaturama za manje od minut. Tako proizveden sladoled ima teksturu putera.

Muzej odvratne hrane

U Malmeu u Švedskoj otvoren je Muzej odvratne hrane. Izloženi su neki od delikatesa: pržena tarantula, sok od ovčije očne jabučice, zrna soje fermentisana sa bakterijom iz Japana, fermentisana haringa, mišije vino, a najsmrdljiviji proizvod je Islandska ajkula.

Ovaj bizaran muzej, umesto karata posetiocima daje kesu za povraćanje. Mislili su na one sa osetljivim želucem, kako bi mogli nesmetano da pogledaju izložbu do kraja.

Muzej je otvoren u sepembru 2018. godine.

Osnivač ovog neobičnog muzeja je Samuel Vest koji na ovaj način želi ljude da podstakne na razmišljanje o tome zašto je nešto za njih odvratno, čak i ako to nisu ni probali.

U ovom muzeju možete pomirisati i videti jela poput supe od ptičjeg gnezda, bikovog penisa, prženih domaćih insekata ili pirinčano vino sa aromom malih miševa.

Da li biste iskoristili kesu za povraćane ili ne?