Zašto treba da pijemo vodu nakon buđenja?

Zašto treba da pijemo vodu nakon buđenja?

Zašto na prazan stomak treba da popijemo čašu vode?

Hidriramo se na ćelijskom nivou

Nakon spavanja, što je oko 8h, ne pijemo vodu i naše telo dehidrira. Važno je kada se probudimo da hidriramo naše telo, da napunimo ćelije vodom.
 
Pokretanje creva
 
Ispijena voda dovešće do pokretanja creva, odnosno do pražnjenja creva i na ovaj način sprečavamo zatvor.
 
Bolja apsorpcija nutrijenata
 

Voda koja se pije na prazan stomak može poboljšati apsorpciju nutrijenata tako što hidrira sluznicu digestivnog trakta, olakšavajući procese varenja i transport hranljivih materija u organizam.

Bolja koncentracija

Voda koja u visokom procentu čini naš mozak će poboljšasti koncentraciju i budnost, te će dati i bolji rezultat razbuđivanja od kafe.
 
Voda na prazan stomak poboljšava rad srca i bubrega
 
Voda na prazan stomak razređuje krv i normalizuje krvni pritisak. Podstiče i rad bubrega, te pomaže organizmu da se oslobodi od toksina.
 
Smanjuje osećaj gladi
 
Osećaj gladi može biti znak dehidratacije, tako da je važno prvo da unesemo dovoljno vode u organizam.
 
Zdrav izgled kože
 

Voda koja se konzumira na prazan stomak doprinosi hidrataciji organizma, uključujući i kožu, što može rezultirati blistavijim i zdravijim izgledom kože. Osim toga, hidrirana koža ima veću elastičnost i smanjuje pojavu suvoće, finih linija i bora, što doprinosi svežijem i mladolikom izgledu.

Koliko vode treba da popijemo ujuturu?

Ujutru savetujem 1-2 čaše obične vode. Nekim ljudima bude muka, ako popiju veliku količinu vode na prazan stomak, zato treba postepeno ubacivati navike. Možete krenuti i sa nekim jutarnjim napitkom poput blagog čaja od kamilice, peršuna, koprive ili drugog, zavisnosti od vaših potreba i zdravstvenog stanja.

Koliko tečnosti treba piti na dan?

 
Preporuka za dnevni unos tečnosti je 30ml po kg telesne mase, a naravno najveći procenat treba da bude voda. Potrebe treba povećati ukoliko imate pojačanu fizičku aktivnost, kao i u letnjem periodu godine.
 
Ukoliko želite da promenite vaše navike na zabavan način možete poručiti digitalne kartice za menjanje navika. Dobijate 30 kartica sa objašnjenjem kako da promenite određenu navike, a svaki dan uvodite novu naviku. 
 
Kartice možete poručiti na Instagram stranici @planishrane ili na mejl adresi planishraneig@gmail.com
 
Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *