Prirodna pomoć kod alergija

Prirodna pomoć kod alergija

Suočavanje sa alergijama može biti izazovno, ali priroda pruža niz saveznika koji mogu pružiti olakšanje od neželjenih simptoma. Ulje crnog kima, kopriva, kvercetin i probiotici su saveznici u ublažavanju alergijskih simptoma. 

Ulje Crnog Kima: Borac Protiv Zapaljenja i Alergija

Ulje crnog kima, sa svojim snažnim antiinflamatornim svojstvima, nije samo prirodni saveznik u borbi protiv zapaljenja već se takođe pokazalo kao efikasno sredstvo u ublažavanju alergijskih simptoma. Crni kim sadrži lekovite materije poput timokina i nigelona koje deluju kao prirodni antihistaminici i mogu da potisnu oslobađanje histamina u telu. Ulje crnog kima je bogato esencijalnim omega-3 i omega-6 masnim keiselinama koje podržavaju ravnotežu imonološkog sistema i smanjuju upalne procese, što može ublažiti simptome alergija.

Kopriva: Prirodna Antihistaminska Moć:
Kopriva je bilja koja ima snažna antialergijska svojstva. Sadrži histaminsku i acetilholinesternu inhibiciju, što pomaže smanjenju osolađanja histamina i može smanjiti reakcije preosetljivosti. Kopriva sadrži flavonoide i hlorofil koji imaju protivupalno dejstvo, a korisno je za smirenje nadražene kože i sluzokože koja je česta kod alergijskih reakcija.

Kvercetin: Antioksidativna Zaštita i Kontrola Alergija:
Kvercetin, snažan antioksidans, ima sposobnost smanjenja oslobađanja histamina, što ga čini korisnim u kontrolisanju alergijskih reakcija. On deluje tako što stabilizuje mastocite, ćelije koje oslobađaju histamin, te na taj način smanjuje alergijske simptome kao što je curenje nosa, kijanje, svrab. Kvercetin je jak antioksidans, deluje na smanjenje markera zapaljenja.

Probiotici: Balansiranje Imunološkog Sistema:
Zdrav imunološki sistem ključan je u smanjenju alergijskih simptoma, a probiotici igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže u crevima. Zdrava crevna flora može smanjiti preosetljivost imunološkog sistema, smanjujući reakcije na alergene. Probiotskih bakterija je mnogo, a izdvojila bih Lactobaccilus Rhamnosus GG kao pomoć za smanjenje alergija.

Koje prirodne dodatke vi birate kao pomoć kod alergija?

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar

Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *