Da li spanać najzdravije povrće?

Spanać - popularno povrće koje možda ne zaslužuje svoju slavu

Da li je spanać najbolji izvor gvožđa?

Spnać je poznat kao povrće koje daje snagu, zbog velike količine gvožđa koju sadrži. Najveću slavu postigao je uz pomoć crtanog filma Popaj. Činjenica je da spanać ne sadrži ogromnu količinu gvožđa, ima 2,8mg na 100g. Postoje mnoge biljne vrste koje imaju više gvožđa.

Spanać i štitna žlezda

Spanać spada u goitrogeno povrće. Goitrogene namirnice omejatu rad štitne žlezde i oni koji imaju hipotireozu i Hašimoto bi trebalo da izbegavaju spanać. Kuvanjem se smanjuje količina goitrogena, tako da povremeno možete jesti bareni spanać.

Povezanost spanaća i kamena u bubregu

Spanać sadrži oksalate. Osobe koje imaju kamen u bubregu treba da paze na unos oksalata. 80% kamenja u bubregu sastoji se od kalcijum-oksalata. Oksalati mogu da ometaju apsorpciju kalcijuma, pa se osobama koje uzimaju suplemente kalcijuma savetuje da spanać jedu bar 2,3 sata pre unosa kalcijuma.

Da li spanać smeju da jedu mala deca?

Preporučuje se umerena konzumacija spanaća kod male dece, jer velike količine oksalne kiseline mogu da izazovu nedostatak kalcijuma u organizmu, na šta su mala deca u razvoju posebno osetljiva. Isto važi za žene koje ulaze u menopauzu i one sa osteoporozom.

Da li spanać smeju da jedu osobe koje imaju giht, reumu i artiritis?

Spanać sadrži veću količinu purina, pa osobe koje imaju giht, artiritis i remu treba da ga izbegavaju.

da li je dobro jesti spanać

Nemojte sada da pomislite kako je spanać loš i kako ga nikako ne treba jesti. Spanać može da bude zastupljen u ishrani. Važna je i priperama spanaća, kojim ćemo neutralisati ova loša jedinjenja.

Kako da spremim spanać?

  1. Dobro operite, očistite spanać, skinite peteljke i velike poprečne žile. Tu se nalazi najveća koncentracija oksalne kiseline.
  2. Kuvajte spanać na kratko na pari, u ključaloj vodi ili ga kratko dinstajte.
  3. Ako ste spanać kuvali u vodi, obavezno je bacite.
  4. Spanać koji je termički obrađen nikako ne treba da podgrevate. Jedete odmah nakon termičke obrade ili hladan.
  5. Kada pripremate spanać dodajte neki izvor kalcijuma. To može biti mleko, sir ili susam, tahini (puter od susama) ukoliko postite. Na ovaj način se uklanja oksalna kiselina. Nastaje kalcijum-oksalat koji se izbacuje iz organizma.
  6. Bebi spanać možete jesti kao salatu, ali osobe koje imaju navedena oboljenja ga jedu ređe, uz takođe odstranjene peteljkice i dodavanje kalcijuma.

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *