Šta je to prolećni umor?

Zašto nastaje prolećni umor?

Šta je to prolećni umor?

U proleće, mnogi ljudi primećuju da se osećaju umorno i bez energije, što može biti rezultat fenomena poznatog kao prolećni umor. Ovo stanje karakterišu simptomi poput opšteg umora, smanjene koncentracije, poremećaja sna i promene raspoloženja. 

Zašto nastaje prolećni umor?

Uzrok prolećnog umora nije u potpunosti razjašnjen, a ovo su neki od mogućih uzroka. Naučno gledano, prolećni umor može biti posledica promena u cirkadijalnom ritmu, povećane svetlosti tokom dana i hormonskih fluktuacija koje se javljaju tokom proleća. Takođe, sezonske alergije mogu doprineti umoru usled povećane proizvodnje histamina, što može ometati san i izazvati osećaj umora, a uzork mogu biti i neki nutritivni deficiti.

Smanjenje imunog sistema

Sindrom prolećnog umora se dovodi u vezu sa smanjenjem imunog sisema. Tokom zimskih meseci retko koja osoba uspe da izbegne grip, prehladu, a često se desi i više puta tokom zimskog perioda. Naš ogranizam je ,,umoran“, iscrpljen i treba da se oporavi s početka lepog vremena i sunčanih dana.
 
Cirkadijalni ritam
 
Cirkadijalni ritam (ciklus spavanja i buđenja), letnje računanje vremena, donosi osećaj dužeg trajanja dana, ali nekim osobama može poremetiti cirkadijalni ritam i prouzrokovati osećaj umora.
 
Ishrana i nedostatak vitamina
 
Tokom zime usled jednolične ishrane, smanjenog unosa raznovrsnog povrća i voća, može se desiti manjak pre svega vitamina C. Nedostatak vitamina D je čest usled smanjenog izlaganja sunčevoj svetlosti.
Kako da prevaziđem prolećni umor
Kako da se izborimo sa prolećnim umorom?
 
Idite na vreme na spavanje, dovoljno se odmarajte. Neka vaša ishrana bude raznovrsna, pojačajte unos vitamina C. Pojačajte boravak u prirodi, šetajte. Koristite odgovarajuću suplementaciju tokom zime i prilagodite je prema godišnjim dobima. Ukoliko nastavite da osećate umor proverite gvožđe u krvi štitnu žlezdu, ali i nivo vitamina D.
 

Tamara Tanasković

spec. nutricionista-dijetetičar, oblast Javno zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *