Hipotireoza i sindrom policističnih jajnika

Hipotireoza i pcos

Zašto svaka žena koja ima PCOS mora da prekontroliše štitnu žlezdu?

Svaka žena koja ima dijagnozu sindroma policističnih jajnika mora da proveri i zdravlje svoje štitne žlezde. 

Jedan od glavnih razloga je taj što će neki simptomi hipotireoze i posebno Hašimota da se preklapaju sa simptomima PCOS-a. To su nadutost, pojačano opadanje kose, dobijanje na kilaži, teže postizanje idealne kilaže i teže mršavljenje, menstrualne tegobe, promene raspoloženja.
 
Koje analize treba da uradim?
 
Krvne analize koje treba da uradite su: TSH, fT3, fT4, anti TPO i anti Tg. Poželjno je da se uradi i ultrazvuk štitne žlezde. U konsultaciji sa endokrinologom se ponavlja kontrola na oko godinu dana.
 
Pravilno postavljena dijagnoza nam je od posebnog značaja pri izradi individualnog plana ishrane, kako bismo mogli da uvedemo sve neophodne namirnice, kao i da uvedemo ciljanu suplementaciju za određeni problem.
Ishrana kod pcos-a i hipotireoze

Najbitniji suplementi kod sindroma policističnih jajnika i hipotireoze


Selen

Selen je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u regulaciji funkcije štitne žlezde. Nedostatak selena može doprineti disfunkciji štitne žlezde kod osoba sa hipotireozom. Dodatak selena može pomoći u normalizaciji nivoa hormona štitne žlezde i poboljšanju simptoma hipotireoze.

Kompleks B vitamina

Kompleks B vitamina, uključujući vitamin B12, B6 i folnu kiselinu, važni su za metabolizam i energetsku proizvodnju. Osobe sa PCOS-om i hipotireozom često imaju poremećaje metabolizma, što može dovesti do nedostatka ovih vitamina. Dodatak B kompleksa vitamina može pomoći u održavanju energije, podršci nervnom sistemu i regulaciji raspoloženja.

Omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline, posebno EPA i DHA, imaju protivupalna svojstva i mogu doprineti smanjenju inflamacije koja je česta kod PCOS-a i hipotireoze. Ove masne kiseline takođe podržavaju zdravlje srca, regulaciju hormona i poboljšanje insulinske osetljivosti.

Cink

Cink je mineral koji igra ključnu ulogu u funkciji imunološkog sistema, metabolizmu i hormonalnoj regulaciji. Osobe sa PCOS-om i hipotireozom često imaju niske nivoe cinka, što može uticati na funkciju štitne žlezde i plodnost. Dodatak cinka može pomoći u održavanju zdravlja imunološkog sistema i regulaciji hormona.

Magnezijum

Magnezijum je važan za metabolizam glukoze, mišićnu funkciju i regulaciju krvnog pritiska. Osobe sa PCOS-om i hipotireozom često imaju povećan rizik od insulinske rezistencije i hipertenzije, što može biti delimično povezano sa nedostatkom magnezijuma. Dodatak magnezijuma može pomoći u održavanju zdravlja srca, regulaciji insulina i smanjenju simptoma umora.

Gvožđe

Nedostatak gvožđa je čest kod žena sa PCOS-om i hipotireozom, posebno kod onih sa obilnim menstrualnim krvarenjem. Gvožđe je ključno za transport kiseonika u organizmu i vitalno je za prevenciju anemije. Dodatak gvožđa može pomoći u prevazilaženju umora i poboljšanju nivoa energije.

Jod 

Jod je esencijalni mineral za zdravlje štitne žlezde, a nedostatak joda može doprineti disfunkciji štitne žlezde i hipotireozi. Osobe sa hipotireozom često imaju povećane potrebe za jodom kako bi održale normalne nivoe hormona štitne žlezde. Dodatak joda može pomoći u podršci zdravlju štitne žlezde i prevenciji komplikacija povezanih sa hipotireozom. Nikako ga ne uzimajte na svoju ruku.

Upravljanje PCOS-om i hipotireozom zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje ishranu, fizičku aktivnost, upravljanje stresom i adekvatnu suplementaciju. Korišćenje odgovarajućih suplemenata može biti od velike koristi u podršci opštem zdravlju, prevenciji komplikacija i poboljšanju kvaliteta života osoba koje se suočavaju sa ovim stanjima. Pre uzimanja suplemenata, važno je konsultovati se sa kvalifikovanim zdravstvenim stručnjakom kako biste odabrali najprikladnije suplemente i doze u skladu sa individualnim potrebama i zdravstvenim stanjem.

Za individualne planove ishrane možete se javiti putem poruke na Instagramu ili na mejl adresu planishraneig@gmail.com Trenutno vreme čekanja individualnog plana je oko 10-14 dana. 
 
Nutricionista-dijetetičar
 
Tamara Tanasković

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *