search expand

Prolećno povrće koje morate da probate

Prolećno povrće

Proleće donosi sa sobom raznoliko i hranljivo sezonsko povrće koje predstavlja izvanredan izvor nutritivnih elemenata. Prolećno povrće, osim što je obogaćeno esencijalnim hranljivim sastojcima, odražava harmoniju sa prirodnim ciklusima.

Izbor sezonskog povrća omogućava nam da podržimo lokalne poljoprivrednike i smanjimo ekološki otisak, doprinoseći održivijem načinu života.

Izdvojila sam sezonsko prolećno povrće koje će vam dati energiju, osvežiti vas, napuniti nutrijenitma, pročistiti telo i probuditi iz zimskog sna.

Sremuš
 
Sremuš se preporučue osobama koje pate od visokog nivoa holesterola, triglicerida i od visokog krvnog pritiska. Ova biljka povoljno deluje na arterije i može sprečiti aterosklerozu.
 
Kopriva
 
Kopriva sadrži nikotinamid, sinefrin i ostol, sa snažnim antiinflamatornim i antialergenskim svojstvima. Ove fitokemikalije pokazuju antagonističku aktivnost protiv proinflamatornih histaminskih receptora, blokirajući proizvodnju i oslobađanje histamin.
 
Vlasac
 
Vlasac je bogat vitaminima A, C i K, kao i mineralima poput kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Visok nivo kalijuma pomaže regulisanje krvnog pritiska i podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema.
 
Crni luk
 
Crni luk je izrazito bogat snažnim pigmentom poznatim kao kvercetin, posebno njegova ljuska. Deluje kao antioksidans i zaslužan je za lekovitost raznih biljaka, a istraživanja su pokazala da se bolje i efikasnije apsorbuje iz luka nego iz ostalih namirnica.
 
Rotkvice
 
Rotkvice su bogate vitaminom C, kalijumom, selenom i folnom kiselinom. Posebno se preporučuju osobama koje žele da zatrudne ili su u drugom stanju.
 
Salata puterica
 
Salata se preporučuje osobama koje pate od zatvora, jer je bogata biljnim vlaknima. Gvožđe i bakar prisuni u salati su veoma korisni za popravljanje krvne slike, tome potpomaže i prisutni vitamin C.
 
Brokoli
 
Sulforafan je oransko jedinjenje sumpora, a najviše ga ima u izdancima brokolija. Sulforafan ublažava upalu sluzokože želuca, ali i sprečava dalju kolonizaciju Heliko bakterije.
 
Keleraba 
 
Tokom godina dolazi do oštećenja i slabljenja našeg koštanog tkiva. Kako biste što bolje zaštitili i ojačali kosti, a samim tim usporili proces starenja, najbolje je da jedete hranu koja je bogata mineralima. Keleraba zdravlje kostiju održava i čuva upravo zahvaljujući tome što obiluje manganom, gvožđem i kalcijumom. Ovo povrće je prirodni lek za prevenciju osteoporoze.
 
Spanać
 
Spanać je bogat veoma važnim mineralima, kao što su kalijum, mangan, bakar, cink i gvožđe. Bez obzira što spanać nije najbolji biljni izvor gvožđa, kako se godinama verovalo, svakako je dobar izvor antianemijskih faktora.
 
 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *