Moć biljnih boja i njihovo dejstvo na zdravlje

Biljne boje i njihovo dejstvo na zdravlje

Šta su biljne boje/pigmenti?

Svi biljni pigmenti imaju dejstvo antioksidanasa, a svaka boja odnosno biljni pigment ima svoju drugačiju ulogu u organizmu. 

Šta su antioksidansi?

Najjednostavnije rečeno antioksidansi se bore u našem telu sa slobodnim radikalima. Slobodni radikali su štetna jedinjenja, koja mogu uzrokovati određene bolesti, upale, ako ih je u telu mnogo. Antioksidansi se nalaze u voću, povrću, lekovitom bilju, celovitim namirnicama i zato jednostavno za njih kažemo da preventivno deluju na neka oboljenja Kad se sve ovo skrati dobijemo jednostavne zaključke poput unosite zeleno lisnato povrće da sprečite anemiju, šargarepa je odlična za dobar vid, borovnice čuvaju mozak, jedite paradajz za zdravo srce. Ovo su tako jednostavne rečenice, a iza svake stoji godine istraživanja, hemije, biohemije odnosno mešavina nauka koja čini nutricionizam.

Zelena boja – Hlorofil

 

Zeleni pigment pomaže obnavljanje crvenih krvnih zrana. Fitonutrijenti poput hlorofila pomažu u detoksikaciji organizma, jačajući jetru i potpomažući proces eliminacije toksina. Redovna konzumacija zelenog povrća može poboljšati funkciju digestivnog sistema i ojačati imunitet.

Zelena boja koju pronalazimo u lisnatom povrću poput spanaća, kelja, matovilca, rukole i brokolija predstavlja detoksikacije i jakog tela.

Narandžasta i žuta boja – Karotenoidi

Kada konzumiramo hranu koja sadrži karotenoide, naš organizam ih apsorbuje putem probavnog sistema. Nakon apsorpcije, jetra pretvara beta-karoten u vitamin A, koji je esencijalan nutrijent za naše zdravlje. Vitamin A je ključan za mnoge funkcije u organizmu, uključujući održavanje zdravlja očiju, imunološkog sistema, kože i sluzokože. Posebno je važan za dobar vid, jer pomaže u održavanju funkcije mrežnjače, a nedostatak ovog vitamina može dovesti do problema sa vidom, poput noćnog slepila ili suvih očiju.

Karotenoide možete pronaći u šargarepi, bundevi, batatu, papaji, mangu, breskvi, kajsiji.

Plava i ljubičasta boja – Antocijani

Antocijanini su odgovorni za intenzivnu plavu, ljubičastu ili crvenu boju povrća, voća i biljaka. Ovi moćni antioksidansi imaju snažno protivupalno dejstvo, pomažući u smanjenju inflamacije u telu, štite ćelije od oštećenja i podržavajući zdravlje mozga. Takođe se povezuju sa zaštitom od oksidativnog stresa i smanjenjem rizika od određenih oboljenja poput srčanih bolesti, dijabetesa i Alchajmera.

Plavi i ljubičasti pigmenti koji se nalaze u voću i povrću, kao što su borovnice, kupine, aronija, maline, jagode, crno grožđe, patlidžan, crveni luk, crveni kupus, ali i cvetovi poput lavande i ljubičice.

Crveni pigment – Likopen

Likopen je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti srca od oštećenja slobodnim radikalima, smanjujući rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Osim toga, crvena boja takođe podstiče zdravu cirkulaciju i doprinosi održavanju optimalnog krvnog pritiska. 

Likopen se nalazi u paradajzu, jagodama, lubenici i crvenim paprikama. Likopen se bolje apsorbuje uz masnoće, pa se tako savetuje da se doda malo maslinovog ulja na salatu, lubenici izgrickajte koštice koje su bogate masnoćama, a jagode jedeite uz orašaste plodove.

Ne zaboravite da nedeljno treba da pojedete 30 različitih biljnih vrsta, a trudite se da jedete što šarenije.

Ako volite da učite o ishrani, zapratite @planishrane na Instagramu.

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar

Tamara Tanasković

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *