Kada je normalno da šećer u krvi bude povišen?

Kada je normalno da je povišen šećer u krvi

U poslednje vreme dosta pričamo o tome kako da spustimo nivo šećera u krvi, kako da ga održimo bez velikih skokova i naglih spuštanja.

Međutim želela sam da navedem nekoliko fizioloških pojava kada je potpuno normalno da je šećer u krvi povećan.

1. Nakon obroka: Nakon konzumiranja hrane, telo apsorbuje glukozu iz digestivnog trakta, povećavajući privremeno nivo šećera u krvi. Ovaj proces je deo normalne fiziologije varenja.

2. Tokom fizičke aktivnosti: Fizička aktivnost zahteva dodatnu energiju, što podstiče oslobađanje glukoze iz jetre. Ovo je prirodna reakcija tela kako bi obezbedilo potrebno gorivo tokom aktivnosti.

3. Tokom stresa: Stres aktivira “bori se ili beži” odgovor organizma, što dovodi do lučenja hormona poput adrenalina i kortizola. Ovi hormoni povećavaju nivo šećera u krvi kako bi pružili dodatnu energiju za suočavanje sa stresorima. Problem nastaje kada smo pod hroničnim stresom, što izaziva i hronično povišen šećer u krvi. Nekoliko studija je pokazalo značajnu korelaciju između uočenog stresa na poslu i povećanog nivoa glukoze u cirkulaciji. Hronično visok nivo glukoze u krvi može dovesti do toga da naše telo postane otporno na insulin.

4. Kada smo bolesni: Borba protiv infekcija ili bolesti može povećati nivo šećera u krvi. Imunološki sistem koristi dodatnu energiju kako bi se efikasno nosio sa patogenima.

Kako protiv hronično povišenog šećera u krvi?

  • Pravilna ishrana: Balansirajte obroke sa kompleksnim ugljenim hidratima, ne zaboravite da u svakom obroku imate izvor zdravih masnoća i proteina. Biljna vlakna sprečavaju nagli skok šećera u krvi, pa ne zaboravite na svežu salatu tokom obroka.
  • Tehnike opšteg opustanja:
    Meditacija i tehnike disanja pomažu u smanjenju stresa. Odmorite, odredite vreme za sebe i za svoje hobije.
  • Fizička aktivnost:
    Redovno vežbanje podržava regulaciju nivoa šećera.

Razumevanje normalnih fizioloških pojava je ključno za održavanje zdravlja.

Ukoliko želite da promenite vaš životni stil, a potrebna vam je podrška na tom putu javite se na mejl adresu planishraneig@gmail.com ili na Instagram stranicu Planishrane.

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *