Da li nas hrana može zaštiti od sunca?

Hrana koja štiti od UV zračenja

Da li zdrava ishrana može zameniti kreme za sunčanje?

Odgovor je NE.
 
Hrana nikako neće zamenti zaštitu koju daje krema za sunčanje, dugi rukavi, šešir i naočare za sunce, ali pruža unutrašnju zaštitu, koja će biti prisutna 365 dana u godini.
 
Koje namirnice pružaju unutrašnju zaštitu od sunca?
 
Izdvojila sam neke namirnice koje pružaju zaštitu od sunca, a za neke od njih je i karakteristično da se jedu upravo u letnjem periodu kada je UV zračenje pojačano.
 
Hrana koja pruža unutrašnju zaštitu od sunca je bogata beta-karotenom, likopenom, vitaminom C, polifenolima, selenom i omega 3 masnim kiselinama. Posebno sam izdvojila breskve, mango, kajsije, paradajz, papriku, lubenicu, zeleni čaj, brazilski orah, losos. Tu bih dodala i šargarepu koja je dostupna cele godine, kao i bundeva, batat. Ovu hranu posebno treba da pojačaju osobe svetle puti, oni koji imaju alergiju na sunce i osobe koje u porodičnoj istoriji oboljenja imaju melanom. 
 
Pored SPF-a, dugih rukava, šešira, naočara tu je i hrana kao unutrašnja pomoć.
 
NIKADA nemojte da idete u solarijum. U letnjem periodu izbegavajte period kada je najjače sunce od 11-16h. Redovno vršite samopregled mladeža i novih mladeža. Po potrebi idite na dermoskopiju (jednom u 1-2 godine), a redovno idite ukoliko imate sumnjive mladeže ili ste imali ili je neko u vašoj porodici imao melanom.
 
Individualan plan ishrane i zdravog stila života možete poručiti na Instagram stranici Planishrane ili na mejl adresi planishraneig@gmail.com.
 
Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *