Skriveni šećer u hrani

Hrana koja sadržo šećer

Mnogo upakovane hrane u svom sastavu ima dodati šećer, on može da služi kao konzervans, ali i za poboljšavanje ukusa. Može da se nalazi čak i u slanoj hrani, u kojoj ga ne očekujemo i tu služi za poboljšavanje ukusa.

U radu sa klijentima često se desi da mi kažete da ne jedete šećer ili vrlo retko uzmete nešto slatko. Dalje u dnevniku ishrane mi ispišete da koristite 2 kafe na dan 3 u 1, da svaki dan doručkujete ,,dobru” ovsenu kašu (ili druge instant kaše sa šećerom), da koristite kečap ili kupovne salatne dresinge i da za užinu jedete proteinske čokoladice. Sve ovo kad se sabere je jako dosta šećera, što je još veći problem jer uopšte ne postoji svest o unosu šećera. 

Izdvojila sam neke namirnice za koje često zaboravimo koliko šećera sadrže ili ne znamo da ga uopšte sadrže. Danas sve više umesto običnog šećera proizvođači stavljaju i druge šećere (dekstroza, fruktonzni sirup) kako bi zbunili potrošače.

Dešava se i to da mnoge namirnice se reklamiraju kao zdrave, a sadrže šećere i to su najčešće instant ovsene kaše, musliji, voćni jogurt, proteinski barovi, razne ,,zdrave” čokoladice, kikiriki puter, bademov puter sa cimetom, kandirano voće je preliveno šećernim sirupom. Lično meni je ovo najgora kategorija proizvoda i nikada neću podržati ove proizvođače, jer nude nešto ,,zdravo” i ,,dobro” na prevaru. Kada jedete čips znate da on nije zdrav i jedete ga jer ste vi tako odlučili i to je OK. Ali kada jedete proteinsku čokoladicu ili ovsenu kašu, mislite da jedete nešto zdravo, a to apsolutno nije slučaj.
 
Neke namirnice su slane i koristimo ih u jelima i potpuno ne očekujemo da u njihovom sastavu ima šećera i to je kečap, razni salatni umaci, paradajz sos i sok, pasulj i kukuruz u konzervi. 
 
Slane grickalice poput čipsa, grisina, pereca, čak i kikiriki koji ima dodatu neku aromu, začine (pikant kikiriki). Skoro sam pogledala sastav integralnih girisina koje imaju čak 3 različite vrste šećera u sebi.
 
Želim samo da skrenem pažnju, da ako konzumirate ove namirnice, da ih jedete u umerenim količinama, i da budete svesni da jedete šećer. Stvorite naviku da čitate deklaracije, čisto da biste se uputili šta zapravo jedete. Ne želim da širim strah, već da širim svest o tome šta jedete. A kada znate šta je sastav, da bude vaš izbor da li ćete to jesti ili ne.
 
Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *