Zašto ne preporučujem keto dijetu kod insulinske rezistencije?

Keto dijeta

Keto dijeta je danas vrlo popularna i skoro da nema osobe koja ima višak kilograma da nije pokušala da se pridržava iste. Neki su imali dobar rezultat, odnosno postignut cilj u vidu smanjenja kilograma, dok drugi nisu imali rezultate. Iako su rezultati individualni, pitanje je da li je držanje keto dijete zdravo ili nije zdravo?

Manjak antioksidanasa – Ova dijeta ima ograničen unos povrća i voća, koji treba da obezbede brojne vitamine i antioksidanse. Antioksidansi u telu smanjuju upalu.
 
Keto dijeta je strogo zabranjena kod trudnica – Ketoza tokom perioda trudnoće može štetno da utiče na mentalni razvoj deteta, a povezuje se i sa nižim koeficijentom inteligencije.
 
Povišen unos zasićenih masti – Istraživanja su pokazala da visok unos masti (pre svega zasićenih) može poremetiti signalizaciju insulina u ćelijama, što dovodi do smanjenja insulinske osetljivosti. Javlja se i pitanje kako deluje na nivo lipida u krvi i rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
 
Rizik od izostanka menstruacije kod adolescentkinja – Nedostatak ugljenih hidrata, esencijalnih nutrijenata, nedostatak kalorija (uglavnom se javlja), rizik za veliko smanjenje telesnih masti, stres.
 
Pogoršava osetljivost na insulin – Nakupljenje masti u mišićima i jetri može pogoršati insulinsku rezistenciju. Cilj je smanjenje masnog tkiva, a povećanje mišićnog što poboljšava otpornost ćelija na insulin.
 
Glavobolja, opšta slabost, razdražljivost – samo su jedne od nuspojava koje se prirodno dešavaju u organizmu prilikom ne uzimanja ugljenih hidrata. Dodala bih još i rizik za pojavu bubrežnih kamenaca, osteoporoze, te nikako ne treba da je koriste osobe koje imaju kamen i pesak u bubregu, osteoporozu, giht, žene generalno, žene u menopauzi, dojilje, žene koje imaju hormonalne i autoimune bolesti.
 
Zatvor – Česta pojava kod ove dijete jeste hroničan zatvor, kao posledica smanjenog uzimanja biljnih vlakana.
 
Promene u crevnoj flori – Naše crevne bakterije se hrane prebioticima, što su ostaci nesvarenih biljnih vlakana (koja se nalaze u ugljenim hidratima). Kada ne hranimo naše dobre bakterije dolazi do poremećaja flore
mikrobioma. Disbioza može dovesti do povećanja prisustva proinflamatornih bakterija u crevnoj flori. Ove bakterije mogu ïzazvati nisku, hroničnu upalu u organizmu, što je povezano sa smanjenom insulinskom
osetljivošću. Disbioza može povećati propustljivost creva. Ova promena može dopustiti neželjenim supstancama da dospeju u krvotok, što može izazvati upalu i oštetiti ćelije koje su ključne za regulaciju insulinske osetljivosti.
 
Brzo vraćanje kilaže nakon prestanka ove dijete – Čim počnu da se uvode ugljeni hidrati, a osoba se vrati na ishranu pre dijete vraćaju se kilogrami, čak i mnogo brže nego pre.
 
Sve ovo je zaključak zašto keto dijeta nije dijeoterapijsko rešenje za insulinsku rezistenciju, ali i uopšte. Postoji medicinska indikacija za keto dijetu, a to je kod epilepsije i ona se izvodi uz strogi nazdor lekara.
 
Stručni nutricionista dijetetičar pre svega treba da pruži edukaciju o samom oboljenju, savete o
zdravim navikama, ideje za recepte, kao i da odredi indivudualnu suplementaciju prema nutritivnom statusu osobe.
 
Više informacija o planu ishrane (dijeoterapiji) kod insulinske rezistencije možete dobiti slanjem poruke na Instagramu ili na mejl
 
Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *