Jednostavi saveti za promenu ishrane

Saveti za pripremu hrane

Jednostavni saveti za ishranu

Uvođenje zdrave ishrane u svakodnevni život može izgledati kao veliki izazov, ali uz nekoliko jednostavnih saveta, možete započeti ovu važnu promenu. Evo pet saveta koji vam mogu pomoći:

1. Potapanje Namirnica

Pre kuvanja, potopite žitarice i mahunarke. Takođe, dobro je potopiti i semenke i orašasto voće. Najlakše je da ih potopite veče pre, a zatim ih sutradan koristite za kuvanje ili kao dodatak vašoj kaši. Ovaj korak pomaže da se hranljive materije bolje apsorbuju u organizmu.

2. Dodavanje Začina na Kraj Termičke Obarde

Začinsko i lekovito bilje dodajte na kraju termičke obrade kako biste sačuvali njihove antioksidanse, vitamine i minerale. Isto važi i za so, kako bi se sačuvao jod. Na primer, kada koristite kurkumu, uvek dodajte i malo bibera za bolju apsorpciju kurkumina.

3. Kombinujte Hranu Bogatu Gvožđem sa Vitaminom C

Hranu bogatu gvožđem kombinujte sa izvorima vitamina C, kao što su salate od paprike, paradajza ili limunada. Ovaj savet je naročito koristan za ljude koji imaju anemiju, ali i za žene tokom obimnijih menstrualnih ciklusa.

4. Dodajte Svežu Salatu uz Svaki Slani Obrok

Uz svaki slani obrok dodajte svežu salatu za dodatni unos biljnih vlakana i antioksidanasa. Koristite sveže sezonsko povrće i voće svakodnevno. Preporuka za odrasle je da konzumiraju 3 porcije povrća i 2 porcije voća dnevno. Naviknite se da uz sendviče, jaja, pa čak i kaloričnija jela, uvek dodate sveže povrće. Za početak, to može biti manja porcija od 3-4 čerija, koja se lako uklapa u obrok. Ako trenutno ne jedete ni jednu porciju, počnite sa jednom i svake nedelje povećavajte za po jednu porciju. 

5. Pijenje Kafe i Nutritivno Vredni Obroci

Sačekajte najmanje jedan sat nakon pijenja kafe pre nego što pojedete nutritivno bogat obrok. Kofein može ometati apsorpciju određenih minerala i vitamina, pa je bolje dati organizmu vremena da se prilagodi.

Ovi saveti su jednostavni za primenu i svako može da ih prati. Počnite sa malim koracima i postepeno uvodite ove promene u svoju svakodnevnu ishranu.

Ukoliko želite da promenite svoje navike, a  želite to da uradite uz stručnu podršku javite mi se na mejl adresu planishraneig@gmail.com na Instagram stranicu.

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *