Namirnice koje dojilje treba da izbegavaju

Namirnice koje dojilje treba da izbegavaju

Važnost ishrane dojilja

Ishrana dojilja igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja majke i obezbeđivanju dovoljne količine mleka za bebu. Pravilna ishrana daje majci neophodnu energiju i osigurava unos svih potrebnih nutrijenata, što je presudno za održavanje jakog imuniteta i podršku mentalnom zdravlju.

Koje namirnice dojilje treba da izbegavaju?

Postoje neke namirnice koje nisu strogo zabranjene, ali bi majke u periodu laktacije trebalo da ih izbegavaju. U daljem tekstu ću detaljno objasniti koje su to namirnice, ali ću i objasniti koji je razlog za izbegavanje.
 
Čili
Ljuta hrana poput čilija može izazvati iritaciju kod beba ili nelagodnost ako imaju osetljiv stomak.
 
Alkohol 
Može preći u majčino mleko i uzrokovati probleme sa razvojem i ponašanjem kod beba. Ukoliko popijete čašu nekog alkoholnog pića, savet je da ne dojite naredna 2h.
 
Riba sa visokim sadržajem žive 
Riba je jako zdrava, sadrži mnogo proteina i korisnih masti, ali vodite računa da jedete ribu sa što manje žive. Živa je otrovan metal i može loše da utiče na bebu. Ribe koje sadrže manje žive su male ribe, koje se ne hrane drugim ribama. Preporučujem sardine, inćune, oslića, lososa, pastrmku.
 
Dimljeni i suhomesnati proizvodi 
Mogu imati visoke nivoe soli, aditiva i masti, što može biti štetno za zdravlje majke i bebe. Takođe, postoji rizik od infekcija poput Listerije.
 
Kofein 
Može izazvati nesanicu, razdražljivost i nervozu kod beba.
 
Gazirani sokovi
Imaju visok nivo šećera i dodatke koji nisu korisni za zdravlje majke i bebe.
 
Beli luk
Intenzivan miris belog luka može preći u majčino mleko i uzrokovati odbijanje mleka kod bebe.
 
Sirovo/nedovoljno pečeno meso i riba 
Postoji rizik od kontaminacije bakterijama poput Salmonela i Listerije, što može biti štetno za majku i bebu.
 
Rovita jaja 
Postoji rizik od kontaminacije bakterijama kao što su Salmonela ili Listerija, što može biti opasno tokom dojenja.
 
Namirnice koje mogu da smetaju dojiljama
 

Postoje neke namirnice koje mogu da izazovu stomačne smetnje, kod majke i/ili bebe. Ovo ne važi za sve, pa je tako najbolje da sami utvrdite da li neka hrana vama i vašoj bebi ne odgovara. Ako imate porodičnu sklonost ka alergiji ili intoleranciji, bilo bi dobro da izbegavate taj alergen u ovom periodu.

Neki stručnjaci upozoravaju na namirnice koje uzrokuju nadimanje (grčeve kod bebe), kao što su kupus, prokelj, karfiol, brokoli, ali na većinu beba ovo zapravo ne utiče. 

Pasulj, grašak, boranija, sočivo i druge mahunarke tokom perioda dojenja mogu uzrokovati gasove kod majki, pa treba prilagoditi način pripreme. Ovo posebno može biti nelagodno ako se majka porodila carskim rezom. Mahunarke su bogate proteinima i treba da budu deo ishrane, pa je tako savet da ih prvo pojedete u obliku pirea, namaza, potaža (humus, namaz od pasulja, pire od graška, čorba od tikvica i leblebija).

Smanjenje kilaže kod dojilja

Dojilja ne sme da drži stroge redukcione dijete, već svoju telesnu masu mora postepeno da smanjuje. Ishrana dojilja treba da bude raznovrsna i da nadoknadi energetske potrebe majke u odnosu na njenu telesnu masu nakon porođaja i pre porođaja. Ovo su opšte smernice, ali ne zaboravite da slušate sebe i svoje telo, te da uživate u blagoslovenom periodu svog života.

Ukoliko vam je potrebna moja pomoć, da nakon trudnoće dođete do stare telesne mase, na zdrav način javite mi se na mejl adresu planishraneig@gmail.com na Instagram stranicu.

 
Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *