Detoksikacija tela i uma tokom cele godine

Detoks tela i uma

Vrlo često, a pogotovo u ovom delu godine, nakon praznika čujem da se ljudi odlučuju za razne DETOX programe. Najčešće se dešava da onda nekoliko dana vode računa o ishrani ili jedu/piju ceđene sokove ili smutije, piju dovoljno vode, biljne napitke. Tih 3,4,5 dana ,,izdržavaju”, a onda se vraćaju na stare navike, misleći da je sve ono što su radili u prethodnom periodu ,,obrisano” jer su sada detoksirani.

Pravi detoks je vrlo lagan, to su ustvari saveti za zdrav stil života ili detoks, kako god volite da nazovete.

Ukoliko ste tokom praznika koristili masniju hranu, jaku hranu, dosta slatkiša, ostavljam vam nekoliko saveta koje možete primeniti u narednom periodu kako biste se osećali bolje.

Unosite dovoljno vode – Unošenje dovoljno vode pomaže u očuvanju mentalne funkcije, koncentracije. Voda ima ključnu ulogu u varenju i apsorpciji hranljivih materija, a pomaže u prevenciji zatvora i doprinosi zdravlju creva. Voda pomaže bubrezima i jetri u procesu filtracije i eliminacije štetnih materija, čime se čisti organizam od potencijalno opasnih supstanci.

Popijte bar jedan biljni čaj na dan – Ispijanje biljnog čaja može biti opuštajući ritual. Postoji ogroman broj lekovitog bilja, a treba ga odabrati prema nameni. Ukoliko imate naporne i stresne dane možete koristiti nanu, ako vam treba razbuđivanje odaberite zeleni čaj, ako imate problem sa mučninom đumbir, kod anemije izaberite čaj od koprive. Osim što utiče na mentalno zdravlje, unećete brojne lekovite materije u zavisnosti od biljke koju ste odabrali. 

*Ako ste na terapiji lekovima ili imate određene zdravsvene probleme posavetuje se sa lekarom ili nutricionistom koje lekovito bilje smete da koristite.

Unosite više svežeg povrća i voća – Vitamini, minerali, biljne boje, antioksidansi i biljna vlakna nalaze se u svežem povrću i voću. Savet je da imate 3 porcije povrća i 2 porcije voća na dan. Birajte što šarenije vrste, na taj način unosite različite biljne pigmente koji imaju rezličitu ulogu u telu. Deluju na poboljšavanje imuniteta, zdravlje creva, mentalno zdravlje, poboljšavaju raspoloženje.

Spavajte kvalitetno – Spavajte 8h. Kod određenih zdravstvenih problema, kao što je Hašimoto savet je da se spava i do 9h. Pružićete telu i umu priliku da se odmori, imaćete veću koncentraciju i više energije tokom dana, bićete raspoloženiji. Savet je da minimum 1h pred spavanje ne gledate u ekran. Danas je jako teško ovo da primenimo, jer se danas sve generacije uspavljuju uz ekran. Upalite blue light filter na telefonu, tabletu ili laptopu.

Smejte se i grlite bliske osobe – Aktivnosti poput smeha i zagrljaja stimulišu oslobađanje endorfina i dopamina, smanjujući stres, poboljšavajući emocionalnu dobrobit i jačajući povezanost sa bliskim osobama.

Više akcije, manje priče – Manje pričajte o tome šta sve želite da uradite, pa umesto da trošite vreme na priču, pređite na akciju. Fokusiranje na akciju umesto na beskrajno razmišljanje o planovima pomaže u smanjenju stresa, poboljšava samopouzdanje i doprinosi osećaju postignuća.

Budite zahvalni – Zahvalite se svemu što imate, trudite se svaki dan da navedete bar 5 stvari na kojima ste zahvalni. 

Ne gledajte vesti, ne čitajte novine! – Odbijanje praćenja vesti i čitanja novina može smanjiti stres i anksioznost, pružajući umu priliku da se fokusira na pozitivne aspekte života.

Šetajte se i boravite u prirodi – Svakodnevni boravak u prirodi doprinosi smanjenju stresa. Ukoliko patite od anksioznosti, šetnja i boravak u prirodi treba da budu deo terapije.

Korišćenjem agresivnih detoksa koji izazivaju dijareje možete narušiti vaš crevni mikrobiom i vaše zdravlje.

Ukoliko želite da na zdrav način promenite život i navike javite se za saradnju na Instagram profil plan ishrane ili na mejl adresu planishraneig@gmail.com

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *