Najpotebniji minerali kod dijabetesa

Najpotrebniji minerali kod dijabetičara

Dijabetes, kompleksna metabolička bolest, zahteva sveobuhvatni pristup upravljanju kako bi se održala optimalna ravnoteža šećera u krvi.

Koji minerali su najvažniji kod dijabetesa?

Izdvojila sam ključne minerale kod dijabetičara, a to su hrom, magnezijum, cink, kalcijum, vanadijum i selen, a napisaću koja je to njihova uloga u kontroli dijabetesa. Ovi minerali ne samo da igraju vitalnu ulogu u regulaciji glukoze već i pružaju podršku opštem zdravlju. 

Magnezijum
Važan za dijabetičare jer pomaže u regulaciji nivoa glukoze u krvi, podstiče osetljivost na insulin i učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata. 

Vanadijum
Može pomoći u smanjenju insulinske rezistencije i poboljšanu kontrolu nivoa šećera u krvi kod dijabetičara.

Selen
Antioksidativna svojstva selena pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja uzrokovanog povećanim nivoom šećera u krvi.

Kalcijum
Ima ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi i pomaže u prevenciji komplikacija povezanih sa dijabetesom.

Cink
Važan za funkciju insulina i metabolizam ugljenih hidrata. Igra ulogu u imunom sistemu i sprečava infekcije kojima su dijabetičari posebno podložni.

Hrom
Ima ključnu ulogu u stimulisanju dejstva insulina na ćelije, što pomaže u kontroli nivoa glukoze u krvi kod osoba sa dijabetesom.

Zdrava ishrana i ciljana individualna suplementacija pomažu osobama sa dijabetesom da bolje kontrolišu nivo šećera u krvi, ali i da izbegnu brojne zdravstvene komplikacije koje nosi dijabetes.

Za izradu individualnih planova ishrane kod dijabetesa, gestacijskog dijabetesa ili insulinske rezistencije javite se porukom na Instagram stranici Planishrane ili na mejl adresu planishraneig@gmail.com 

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *