Migrena i ishrana

Rasprostranjenost migrene se procenjuje na 10-15% u opštoj populaciji, ali je 2-3 puta češća kod žena. 

Kako da izbegnem napad migrene?

Zdravim navikama ćete smanjiti učestalost i trajanje mirena. Osnovne navike koje morate da uvedete da biste sprečili napad migrene:

1. Naspavajte se
2. Pijte dovoljno vode
3. Redovno jedite
4. Ne zaboravite da uzimate suplementaciju (pre svega se savetuje suplement magnezijuma)
5. Naučite da se nosite u stresnim situacijama
6. Budite fizički aktivni

Hrana kod migrene

Suplemente naravno treba individualno prilagoditi. Posebno treba unositi više magnezijuma, vitamina B2 i B6 kao i koenzim Q10.

Namirnice koje bih posebno izdvojila da mogu da pomognu kod migrene su:

Zeleno lisnato povrće poput spanaća, blitve, kelja je posebno bogato magnezijumom. 

Kakao je takođe bogat magnezijumom  i flavonoidima koji pomažu u proširennu krvnih sudova te poboljšavaju protok krvi u mozgu. 

Badem zbog magnezijuma, vitamina E i zdravih masnoća. 

Đumbir ima protivupalna svojstva, a može pomoći ukoliko osećate mučninu i povraćanje.

Valerijana ima umirujuća svojstva i doprinosi smanjenju anksioznosti što može doprineti smanjenju migrenskih napada.

Ginko biloba poboljšava cirkulaciju i protok krvi u mozgu.

Avokado je odličan izvor zdravih masnoća i vitamina E koji ima protivupalno dejstvo. Pomaže u održavanju nivoa glukoze u krvi što deluje preventivno.

Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama koje takođe smanjuju upalne procese.

Semenke posebno seme lana, susama, konopljine semenke. Bogate zdravjm masnoćama i vlaknima što omogućava održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi.
 
Za korišćenje spomenutih biljaka morate se konsultovati sa stručnim licem koje ima punu sliku vašeg zdravstvenog stanja i terapije koju primate, kako biste bili sigurni da možete da ih koristite.
Hrana koja uzrokuje migrenu

Namirnice koje ne treba da unosite ako imate migrenu ili njihovo korišćenje svedite na minimum.

Kofein svedite na minimum, pre svega energetska pića koja imaju i šećere i zaslaivače, ali i kafu, kofeinske čajeve.

Masni, stari, jaki sirevi jer se u njima nalazi tiramin. Tiramin izaziva suženje krvnih sudova, što može biti uzrok glavobolje. Tiramin se nalazi i u vinu, prerađenim mesnim proizvodima, ekstraktu kvasca, crnoj čokoladi odnosno kakao (zato neće svakome prijati, morate da probate da li vam kakao prija ili ne).

Alkohol, a za vino i pivo se smtara da najviše mogu da podstaknu migrenu.

Veštački zaslađivači, pre svega aspartam. On se nalazi u žvakama, bombonama, sokovima i gaziranim pićima koji se obeležavaju bez šećera, kao i aromatizovanih voda.

Pojačivač ukusa mononatrijum glutaminat (E 621). Ovaj aditiv nalazi se u Vegeti, kockama za supu, supama u kesici, instant nudlama, soja sosu, te u velikoj količini u kineskoj hrani, viršlama, paštetama.

Rafinisani šećer najbolje je izbaciti sve proizvode koji ga sadrže ili smanjiti na minimum ove namirnice.

Obrađeno meso, dakle sve mesne prerađevine mesni narezak, pašteta, viršle, salame, slanina. Ovi proizvodi uglavnom sadrže i pomenuti aditiv MSG, ali sadrži i konzervanse kalijum nitrit i natrijum nitrit. Oko 5% ljudi odmah nakon konzumiranja ovih proizvoda dobije migrenu, te obavezno obratite pažnju da li ste među njima.

Citrusi sadrže spomenuti tiramin. Oko 11% ispitanika je odgovorilo pozitivno na to da se migrena javlja nakon konzumiranja citrusnog voća. Obratite pažnju koja hrana vam prija. Najbolje je da vodite dnevnik ishrane.

Gluten može izazvati migrenu ukoliko imate intoleranciju. Obratite pažnju kako se osećate nakon što konzumirate glutenske žitarice (pšenica, raž, ječam, spelta). Možete da probate jedan period da koristite bezglutenske žitarice i da vidite da li se bolje osećate (heljda, kinoa, pirinač kukuruz). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *