Creva su drugi mozak

Creva su drugi mozak

Sigurno ste čuli za izraz: ,,Creva su drugi mozak”. Da li znate zašto se tako kaže? 

 
Enterički nervni sistem (ENS) – Creva imaju složen enterički nervni sistem, koji sadrži stotine miliona nervnih ćelija i može da funkcioniše nezavisno od centralnog nervnog sistema, što im omogućava da regulišu procese probave i kretanja hrane u crevima.

Imunološki odgovor – Enterički nervni sistem ima ključnu ulogu u imunološkom odgovoru creva, koji se odnosi na sposobnost organizma da odgovori na invaziju patogenih mikroorganizama. 

Komunikacija mozga i creva – Vagusni nerv povezuje creva sa mozgom i omogućava komunikaciju između enteričkog nervnog sistema i centralnog nervnog sistema. Ovaj nerv takođe prenosi informacije o nivou hrane u želucu i reguliše emocije.

Raspoloženje – Enterički nervni sistem proizvodi i luči neurotransmitere, poput serotonina, koji utiču na raspoloženje i emocije. Serotonin je važan za regulaciju raspoloženja, a njegov nedostatak može dovesti do depresije i anksioznosti.

Mikrobiom creva – Creva sadrže veliki broj mikroorganizama, poznatih kao mikrobiom creva. Ovi mikroorganizmi igraju važnu ulogu u varenju hrane i imunološkom odgovoru creva. Uz to, nedavna istraživanja ukazuju na to da mikrobiom creva može uticati i na raspoloženje i mentalno zdravlje.
 
Čuvajte svoj drugi mozak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *