Ugljeni hidrati kao deo zdrave ishrane

Dobri izvori uljenih hidrata
Danas želim da razgovaramo o važnosti ugljenih hidrata u našoj ishrani. Ugljeni hidrati su izvor energije i igraju ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. 
 
Ugljeni hidrati se mogu pronaći u različitim namirnicama koje volimo, kao što su celovite žitarice, voće, povrće i mahunarke. 
 
Ugljeni hidrati su bogati vlaknima koja su ključna za našu probavu. Ona pomažu održavanju zdravog probavnog sistema, sprečavajući probleme poput zatvora. Vlakna nam pomažu da održimo zdravu telesnu težinu, pružajući osećaj sitosti. 
 
Da biste napravili pametne izbore, fokusirajte se na složene ugljene hidrate poput celovitih žitarica, kao što su ovas, heljda, ječam, kinoa, kukuruz, raž, prinač. Voće i povrće su izvrsni izvori ugljenih hidrata koji pružaju obilje vitamina, minerala i antioksidansa za naše telo.
 
Izbegavajte prerađene namirnice koje sadrže rafinisane ugljene hidrate i dodatne šećere. 
 
Ključ je u ravnoteži i raznolikosti! Uzimanje adekvatne količine ugljenih hidrata pomoći će vam da održite stabilnu energiju, održavate svoje telesne funkcije i postižete svoje zdravstvene ciljeve.
 
Ukoliko vas interesuje individualni plan ishrane možete poslati zahtev za saradnju putem poruke ili na mejl adresu planishraneig@gmailcom . Tu sam da vam pomognem da postignete najbolju verziju sebe kroz zdravu ishranu. 
 
Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *