Trudnoća i mučnina: saveti kako se rešiti

Kako smanjiti mucninu u trudnoci

Veliki broj žena u prvom tromesečju ima jutarnju mučninu. Telo žene prolazi kroz mnogo hormonskih promena, a u telu je embrion koji sadrži očeve gene. Embiron uzima hranu i tečnost preko placente i tako troši majčine zalihe, a njeno telo sada pokušava da odbije uzimanje hrane. Kao rezultat može nastati mučnina koju može izazvati i sama pomisao ili pogled na neku hranu. Mučnina se može javiti u bilo koje doba dana.

Saveti za smanjenje mučnine u trudnoći:

  1. Važno je da unosite sve nutrijente, tako da se trudite jedete manje, a češće obroke.
  2. Pored kreveta stavite 2-3 integralna krekera i pojedite ih pre ustajanja iz kreveta.
  3. Miris limete može smanjiti mučninu, pa u aroma lampicu možete da nakapate etarsko ulje limete.
  4. Čaj od đumbira pomaže u smanjenju mučnine. Narendajte koren đumbira i prelijte ga vrelom vodom. Možete ovaj čaj piti nakon buđenja ili tokom dana kada se javi mučnina.
  5. Sočivo kao varivo ili dodatak obrok salatama je odličan izbor. Najbolje je da ga potopite preko noći, a sutradan skuvate.
  6. Bademi su odlični kod mučnine (sirovi, blanširani, nemojte kupovati slane ili ih jesti u velikoj količini). Odlični su kao opcija za užinu za poneti.
  7. Kisela hrana može pomoći. Limunada ili čak možete u vodu sipati malo jabukovog sirćeta.
  8. Izbegavajte masnu i prženu hranu.
  9. Ako vam smeta miris hrane, zamolite nekog u porodici da kuva za vas. Jako je važno da u ovom periodu unosite sve nutritivne sastojke.
  10. Stres smanjite na minimum. Etarsko ulje lavande možete da koristite za smanjenje stresa, za dublji i opušteniji san.
Najvažniji nutrijenti u I trimestru

Na ovoj slici sam izdvojila najvažnije nutrijente u I trimestru trudnoće, kao i namirnice u kojima se oni nalaze.

Najvažniji savet je da jedete raznovrsno, jer ćete upravo na taj način bez brige i mozganja uneti dovoljno svih nutrijenata.

Ukoliko vam je potrebna moja pomoć da tokom trudnoće održite zdravu telesnu masu javite mi se na mejl adresu planishraneig@gmail.com na Instagram stranicu.

 
Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *