Godišnji preventivni pregledi

Godišnji preventivni pregledi

Mislim da je jako važno pričati o preventivi i preventivnim pregledima za rano otkrivanje oboljenja. Izdvojila sam preglede koje bi svaka žena i muškarac trebalo da obave jednom godišnje. Naravno godine i zdravstveno stanje uslovlajavaju dodatne analize i preglede.

LABORATORIJSKE ANALIZE KRVI I URINA

Kompletna krvna slika, sedimentacija, šećer u krvi, holesterol, trigliceridi, pregled urina. Po potrebi se rade i druge krvne analize poput gvožđa, vitamin D, bilirubin, kreatinin, urea, ALT,AST i drugo u zavisnosti od godina, ali i vašeg zdravstvenog stanja.

GINEKOLOG

Obavezan pregled jednom godišnje kod zdravih žena. Radi se pregled, ultrazvuk, vaginalni sekret, PAPA test, kolposkopija. Kod devojaka i žena koje imaju neke probleme kontrola se radi i češće po savetu lekara na 3-6 meseci.

ŠTITNA ŽELEZDA

Kod mladih devojaka i žena koje su zdrave, koje nemaju porodičnu istoriju oboljenja parametre štitne žlezde treba proveriti povremeno, na oko 2-3 godine. Kod žena preko 35 godina treba obaviti jednom godišnje pregled, ali i kod mlađih ako su postojali neki simptomi ili u porodici postoji hipotireoza/hipertireoza/ Hašimoto. Pregled se zakazuje kod endokrinologa i rade se krvne analize, ultrazvučni pregled.

PREGLED STOLICE NA SKRIVENO KRVARENJE

Hem check test, savetuje se kod osoba koje su starije od 45 godina. FOBT je važan test koji može pomoći u skriningu raka, prekanceroznih stanja ili drugih stanja digestivnog trakta. Ovaj test se koristi za skrining, odnosno za proveru bolesti kada nema znakova ili simptoma. Okultna krv u stolici može biti znak karcinoma kolorektalne regije, kao što je rak debelog creva ili rektuma.

STOMATOLIŠKI PREGLED

Zubara se ljudi najčešće sete kada nešto zaboli. Savet je da idete redovno na kontrolu 1-2 puta godišnje u dogovoru sa vašim stomatologom. Ukoliko postoje neke tegobe savetuje se da idete i češće.

ULTRAZVUK ABDOMENA

Ultrazvuk abdomena je ključni deo sistematskog pregleda koji omogućava detaljan uvid u stanje unutrašnjih organa. Ovaj neinvazivni postupak pomaže u ranoj dijagnostici potencijalnih zdravstvenih problema kao što su tumori, ciste i upale. 

ULTRAZVUK GRUDI 

Treba obavljati jednom godišnje. Samopregled grudi vrši se jednom mesečno i ukoliko osetite bilo kakvu promenu odmah idite kod lekara. Mamografija se savetuje kod žena starijih od 45 godina, da idu na 2-3 godine ili drugačije uz savet lekara. Žene koje u svojoj porodici imaju kao istoriju oboljenja karcinom dojke, savetuje se da urade prvu mamografiju sa 40 godina.

DERMATOLOŠKI PREGLED

Kao redovna kontrola za mladeže, odnosno dermoskopija. Osobe koje obavezno treba da idu jednom godišnje na pregled su osobe u čijoj je porodici postojao melanom, osobe svelte puti, osobe koje imaju preko 50 mladeža, osobe preko 60 godina, oni koji su se u detinjstvu previse izlagali suncu i/ili solarijumu, osobe koje rade napolju, ako imate mladeže koji su visoko rizični. Ako ne spadate u ni jednu od ovih grupa dermoskopiju možete uraditi i na 2-3 godine uz redovan samopregled mladeža.

OFTALMOLOŠKI PREGLED 

Za mlade žene koje nemaju diptriju ni probleme može biti i na 2-3 godine. Ukoliko postoji dioptrija, neki problemi ili previse gledate u ekran pregled treba da bude jednom godišnje.

EKG

EKG (elektrokardiogram) je važan deo sistematskog pregleda koji meri električnu aktivnost srca. Ovaj jednostavan i neinvazivni test može otkriti nepravilnosti u srčanom ritmu, kao i rane znakove srčanih bolesti. Redovni EKG pregledi su ključni za prevenciju ozbiljnih srčanih problema i očuvanje kardiovaskularnog zdravlja. Kontrola jednom godišnje ili po zahtevu lekara

OSTEOMETRIJA

Osteometrija je merenje gustine kostiju, a se savetuje kod žena starijih od 50 godina. Ukoliko postoji visok rizik za osteoporozu, radi se i ranije. Ovaj pregled se ne radi jednom godišnje, već ređe po nalogu lekara, a savetuje se prvi put u periodu ulaska u menopauzu, što je rizičan period za smanjenje gustine kostiju kod žena.

Antropometrijsko merenje: telesna visina, težina, BMI-index telesne mase, obim struka. Pregled lekara sa savetima i zaključkom.

Godišnji preventivni pregledi

PREGLED PROSTATE

Kod muškaraca se savetuje pregled prostate svake godine sa pregledom urologa.

PSA test (prostata specifični antigen)

PSA test je primarni, specifični tumorski marker prostate. PSA  je složeni protein (glikoprotein) koji stvaraju samo žlezdane ćelije prostate. Povišen nivo PSA u krvi često je prvi pokazatelj mogućeg oboljenja prostate. 

Ukoliko postoje drugi zdravstveni problem treba redovno obaviti i druge preglede. Obzirom da muškarci često imaju hipertenziju i probleme sa krvnim sudovima, po potrebi se radi kolor dopler krvnih sudova vrata, kardiološki pregled sa ultrazvukom srca.

Muškarci takođe mogu da imaju rak dojke, pa se kod starijih mušakrace preporučuje ultrazvuk, pogotovo kod onih u čijoj porodici je postojao rak dojke.

Osteometrija se uglavnom radi kod muškaraca koji imaju visok rizik da imaju osteoporozu, recimo ako je tokom života bila niska telesna masa.

Važno je napomenuti da se ovi pregledi mogu prilagoditi individualnim potrebama i faktorima rizika svakog pacijenta, te da je redovna komunikacija sa lekarom ključna za održavanje zdravlja u svakoj životnoj dobi.

Specijalista strukovni nutricionista dijetetičar – oblast Javno zdravlje

Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *