Zdrava pića koja će učiniti vašu kožu lepom

Zdrava pića za lepu kožu

Leti telo traži hladno i osvežavajuće piće koje će nam pored toga dati i energiju. Međutim, to ne treba da nas dovede  u iskušenje da počnemo svaki dan da pijemo sokove ili gazirane napitke koji su prepuni šećera. Iz ovog razloga izdvojila sam nekoliko pića koje vrlo lako možemo napraviti kod kuće, a neke čak i da poručimo u kafiću ili da kupimo u prodavnici (kombuha). Pored toga što ovi napici ne sadrže šećer, odlični su i za očuvanje zdrave i lepe kože.

Koja su to letnja pića za zdravu i lepu kožu?

Detoks voda 

Detoks voda je napitak koji se pravi u staklenim teglicama u koju naseckate malo krastavca, par kolutova limuna, dodate malo seckanog đumbira i nanu, sve prelijete vodom i ostavite u frižideru par sati ili čak preko noći. Napitak koji možete piti i u drugim varijantama, jako je osvežavajuć i super je za osobe koje ne mogu da piju čistu vodu.

Kombuha

Kombuha je fermentisani napitak koji se pravi od crnog čaja i šećera, koji se fermentiše pomoću kolonije bakterije i kvasaca (SCOBY). Tokom procesa fermentacije šećer se razgrađuje i dobija se prirodno kiselkast i gazirani napitak. Ovaj napitak je pun probiotska, koji održavaju zdravlje creva, koje je naravno povezano sa lepom kožom. Kombuhu možete kupiti u zdravim hranama.

Zeleni ceđeni sok

Ovakav ceđeni sok ili smuti možete napraviti kod kuće ili ga piti u kafiću. Može u svom sastavu da ima jabuku. celer, spanać, ali i lekovito bilje poput nane, peršuna. Redovno konzumiranje zelenih sokova kao ovog može doprineti lepoti i zdravlju vaše kože, pružajući joj neophodne hranljive sastojke i antioksidanse koji su ključni za njenu negu i revitalizaciju.

Domaći ledeni čaj

Ovakve čajeve možete praviti u većim bokalima i odlični su kao posluženje za goste. U kafićima oni uglavnom sadrže šećerne sirupe, pa se dobro raspitajte o sastavu. Kao bazu za čaj možete da koristite hibiskus ili šipak da bi čaj dobio lepu boju, ali sadrži i dosta vitamina C. U prohlađen čaj možete nacediti limun, dodati nanu, maline ili breskve i med po želji. Ovaj napitak je vrlo ukusan i odlična zamena za sok, a i deca rado pristaju da ga popiju.

Limunada

Limunada sa ledom je klasično letnje osveženje koje možete pronaći u svakom kafiću, pa ne možete tražiti izgovor da niste znali šta da popijete umesto koka kole. Od vitamina ima najviše vitamina C, koji može pružiti određenu zaštitu od štetnog dejstva UV zračenja. Iako ne može zameniti upotrebu sunčane zaštite, vitamin C može doprineti smanjenju oštećenja kože izazvanih UV zračenjem.

Ceđeni sok od nara

Ovaj sok nije toliko pristupačan ni u kafićima, ali ni kod kuće. Nekada možemo naći u manjim kafićima ili specijalizovanim prodavnicama za ceđene sokove ovaj sok. Nar je odličan za zdravlje kože, jer pored vitamina C sadži i pigmente koji igraju ulogu antiokisidanasa.

Razmislite sledeći put kada želite da kupite ili poručite u kafiću sok, probajte nešto sa ove liste!

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *