Zapaljenske bolesti creva (Ulcerozni kolitis i Kronova bolest)

Svetski dan zapaljenskih bolesti creva, 19. maj
Svetski dan zapaljenskih bolesti creva obeležava se 19. maja. U grupu zapaljenskih bolesti creva spadaju Kronova bolest i Ulcerozni kolitis
 
U Srbiji je registrovano preko 8000 obolelih. Simptomi ovih bolesti su jaki bolovi u stomaku, nadimanje, mučnina, povraćanje, povišena temperatura, dijareja, ali i opstipacija, krv i sluz u stolici, gubitak kilaže.
Problem kod ovih oboljenja je loš kvalitet života, zbog svakodnevnih smetnji i bolova. Za postavljanje dijagnoze često osobe dugo čekaju i u proseku prođe oko 5 godina do postavljanje dijagnoze. 
 
Kronova bolest je hronična, sistemska bolest koja može zahvatiti bilo koji deo digestivnog trakta, ali su u najvećem broju slučajeva upalni procesi locirani u ileumu (završni deo tankog creva) i kolonu (debelo crevo). Bolesni, inflamacijom zahvaćeni regioni tkiva creva su diskontinuirani, odnosno smenjuju se sa delovima zdravog tkiva. Kod Kronove bolesti upala se širi u dublje slojeve zida creva usled čega je zid zadebljan uz pojavu dubokih rana i gnojnih nakupina.
 
Ulcerozni kolitis (colitis ulcerosa) se karakteriše prisustvom specifičnih ulceracija i erozija na sluznici debelog creva. Oboljenje se primarno javlja u završnom delu debelog creva (rektumu) odakle se može proširiti i na ostale njegove delove. 
 
Nutricionista može pomoći kod inflamatornih bolesti creva kroz prilagođavanje ishrane kako bi se smanjila upala u crevima, poboljšalo zdravlje crevnog sistema i smanjili simptomi bolesti. To može uključiti preporuke za smanjenje unosa određenih namirnica, dodavanje hranljivih sastojaka i odgovarajuću suplementaciju u ishranu i praćenje efekata na zdravlje creva. 
 
Zahtev za individualnu saradnju možete poslati porukom na Instagram profilu plan ishrane ili na mejl adresu planishraneig@gmail.com
 
Tamara Tanasković
Specijalista srukovni nutricionista-dijetetičar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *