Uzroci hroničnog umora i ishrana

Razlozi za hroničan umor
Uzrok hroničnog umora mogu biti i neki zdravstveni problemi poput anemije, hipotireoze, smanjen nivo vitamina D, nedostatak vitamina B12 i nesanice.
 
Anemija i umor
 
Umor nastaje zbog nedovoljnog snabdevanja kisenikom srca i mišića. Svaka povećana potreba za fizičkom aktivnošću dovodi do umora. Kod veoma izražene anemije osećaj umora može biti i stalno prisutan. 
 
Hipotireoza i umor
 
Čest simptom kod hipotireoze je umor, osećaj nedostatka energije, pad koncentracije, opšta usporenost, a dešavaju se čak i nakon odmora i dovoljno sati sna. Hormoni štitne žlezde imaju ulogu u održavanju metabolizma i proizvodnji energije, pa je razmiljva pojava navedenih simptoma.
 
Hipovitaminoza vitamina D i umor
 
Smanjen nivo vitamina D iz više razloga može doprineti umoru. Vitamin D učestvuje u metabolizmu, utiče na mišićnu funkciju, utiče na san, a obzirom da utiče i na raspoloženje, smanjen nivo ovog vitamina može rezultirati promenom raspoloženja uključujući osećaj umora i depresiju.
 
Smanjen nivo vitamina B12 i umor
 
Vitamin B 12 ključan je za sintezu eritrocita, nedostatak može razultirati smanjenom proizvodnjon crvenih krvnih zrnaca, što uzrokuje slabiji dotok kiseonika i energijom. Vitamin B12 važan je za zdravljr nervnog sistema, a može uticati i na promenu raspoloženja kao uzrok niskog nivoa serotonina. Neki probavni problemi mogu dovesti do smanjene apsorpcije ovog vitamina, što može dovesti do simptoma umora i iscrpljenosti.
 
Nesanica i umor
 
Nesanica (insomnija) se definiše kao poremećaj spavabja koji obuhvata poteškoće sa uspavljivanjem, održavanjem sna ili prevremenim buđenjem. Umor je čest simptom nesanice, ali i stres i anksioznost. Neki suplementi mogu pomoći u regulaciju sna i podršci opuštanju tela, to su pre svega Vitamin D, Magnezijum i Melatonin.
 

Ukoliko imate bilo koji od navedenih problema, treba da uvedete zdrave prehrambene navike, jer će vam ishrana pomoći u otklanjanju nutritivnih deficita, a daće vam potrebnu energiju.

Za individualni plan ishrane možete se javiti putem mejl adrese planishraneig@gmail.com ili na Instagram stranici Planishrane.

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar

Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *