U Belgiji se nalazi muzej posvećen samo jagodama

U Belgiji postoji muzej posvećen jagodama koji se zove Musée de la Fraise de Wepion i nalazi se u gradu Namir. U njemu se mogu kupiti svi proizvodi od jagoda, a možete saznati mnogo interesantnig činjenica posvećenih jagodama. Mi Vam prenosimo samo neke od njih!

Jagode su jedino voće koje semenke ima spolja, a prosečna jagoda ima oko 200 semenki.

Iako su pomorandže verovatno prvo što vam padne na pamet kad pomislite na vitamin C, jagode ga u stvari imaju u mnogo višem procentu. Samo 100 grama jagoda zadovoljiće 98 odsto dnevnih potreba za ovim vitaminom.

Jagode pripadaju porodici ruža.

Ako želite da se negujete prirodnim metodama, jagode će vam biti odličan saveznik. Njima možete izbeljivati zube. Na četkicu stavite jednu zrelu jagodu i njome dobro istrljajte zube. Kad završite, usta dobro isperite mlakom vodom. Dobre su i za ten, jer sadrže salicilnu kiselinu koja pomaže da se uklone mrtve ćelije i nečistoće. Presecite jagodu na pola i istrljajte njome lice. Zablistaćete.

U srednjem veku verovalo se da jagode donose mir i prosperitet, pa su bile često na jelovniku na kraljevskim dvorovima. Osim toga, verovalo se i da će deljenje srcolike jagode sa osobom koja vam se dopada dovesti do toga da ljubav procveta.

Jarkocrvena boja dolazi od flavonoida, tako da je ovo voće dobro “sredstvo” i za snižavanje holesterola što je super prevencija kardiovaskularnih bolesti.

Stari Rimljani su verovali da jagode leče od depresije i groznice, kao i da rešavaju problem neprijatnog zadaha.

Francuzi ih smatraju afrodizijakom, tako da se na venčanjima u ovoj zemlji obavezno u nekom obliku nađu i jagode.

Iako se jagode najčešće koriste za pravljenje džemova, sokova ili slatkog, mogu se i kiseliti, naročito ako se koriste zelene, nezrele jagode

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *