Kakao prah Criollo - Just Superior

00002

Kakao prah Criollo - Just Superior 00002

Sigurna prečica do boljeg zdravlja!

Da li znate da sa samo par kašičica dnevno našeg kakao praha vaš mozak može biti rasterećeniji a raspoloženje pozitivnije, dok će vaše srce i krvni sudovi funkcionisati mnogo bolje i pravilnije… Kakao je poznat i kao biljka koja čuva organizam od slobodnih radikala, reguliše nivo šećera i holesterola; pospešuje koncentraciju; i snažan je afrodizijak i antioksidans. Probajte i sami. Pored sjajnog ukusa, bićete oduševljeni reakcijom sopstvenog organizma.

Criollo – princ u kraljevstvu kakaa

Criollo je jedna od najcenjenijih premijum sorti kakaa u svetu. Zrna Criolla su ekstremno osetljiva na različite uticaje iz okoline pa ih je dosta teško uzgajati. Vremenom ovaj kakao postaje sve ređi, na račun manje kvalitetnih, neretko hibridnih sorti, koje su pogodnije za masovnu proizvodnju i obradu. Danas se procenjuje da Criollo zauzima tek 1 do 5% ukupne svetske proizvodnje kakaa. Sa druge strane, većina proizvođača ističe da nudi upravo ovu sortu kakaa, ali na pitanje o njegovom poreklu – nemaju odgovor. Sam naziv Criollo na španskom znači „domaći“, te zato većina farmera u zemljama Latinske Amerike svoj kakao nazivaju upravo ovako, iako se ne radi o toj sorti. Pored toga, originalni peruanski Criollo se, zbog svojih vrhunskih svojstava, meša sa drugim sortama i hibridima. Ukus pravog Criolla opisuju kao delikatan (ne previše intenzivan) ali opet kompleksan, ne toliko karakterističan za standardni čokoladni ukus, ali izuzetno bogat u sekundarnim notama koje dugo traju. Zato ga nazivaju princem kakaa i stavljaju kao sastojak posebnih čokolada.

Želeći da ponudimo tržištu Srbije zaista najbolji Criollo, koji se teško pronalazi i na nekim vodećim svetskim tržištima, nakon obimnog i dugotrajnog istraživanja, pronašli smo najbolje poreklo – naš dobavljač već dugi niz godina direktno sarađuje sa 8 farmerskih komuna iz oblasti San Martin u Peruu. Direktan kontakt sa farmerima garantuje poreklo, a konstantna tehnička podrška i edukacija garantuju vrhunski kvalitet zrna. Naš dobavljač poseduje sofisticiranu opremu za procesiranje kakaa, i razvili su pažljivo metode kako bi uspeli da izdvoje kakao prah iz zrna kakaa tako da ni u jednom trenutku ne zagraju kakao preko 45 stepeni i time osigurali očuvanje originalnih svojstava, nutritivnih vrednosti i arome ove biljke. U Peruu (za razliku od Ekvadora) postoji tehnologija koja omogućava na ovaj način dobijanje sirovog kakao praha, medjutim dobavljač se mora posebno specijalizovati za to (dijagram toka našeg kaaka mozete preuzeti na dnu stranice) Naš dobavljač takodje direktno sa farmerima radi na konstantnom unapredjivanju procesa sušenja i fermentacije, vodeći računa da ni ovde ne dođe do prelaženja zahtevanih temperatura. Njihovo poslovanje je zasnovano na principima pravedne trgovine, što je u slučaju kakaa izuzetno značajno.

PROVERENO NAJBOLJI

Superior Kakao Prah plus je 100% čist kakao prah, bez ijednog jedinog dodatka, u svom potpuno prirodnom obliku, dobijen procesima proizvodnje koji ne uključuju nikakve hemikalije, rastvarače pa čak ni zagrevanje. Upakovan je u najstrožiji uslovima i testiran u više akreditovanih laboratorija. Sve analize, naučna istraživanja i preporuke za korišćenje, možete videti na sledećem linku.

Oko sorte Criollo postoji dosta polemike. Najveći izazov za nas bio je da pronađemo što bolji Criollo i smatramo da smo uspeli. Nudimo vam provereno sirov kakao, izuzetnog kvaliteta, koji nema primese hibrida (izuzetno lošeg kvaliteta poput CCN-51), kao ni primese Forestro kakaa, koji se najčešće meša sa Criollom, a koji je značajno lošijeg kvaliteta. Osetite ukus pravog kakaa a vaše telo će osetiti ukus zdravlja. Prepustite se uživanju, jer imate jedinstvenu priliku da priuštite sebi proveren i kvalitetan kakao

Moćni benefiti pažljivo odabranog kakaa


 • Srce i krvni sudovi
  Naučno je utvrdjeno da kakao ima pozitivne efekte na čitav spektar kardiovaskularnih problema. Studije iznova i iznova pokazuju da kakao može da izbalansira krvni pritisak i da smanji nivo holesterola u krvi. Flavanoidi i procijanidini dokazano sprečavaju oksidaciju LDL lipoproteina i drugih lipida, a oksidacija ovih molekula se danas smatra jednim od glavnih uzroka ateroskleroze (poznatije kao ‘začepljenje krvih sudova’). Pokazani su i mnogi drugi pozitivni efekti na normalno funkcionisanje krvnih sudova i poboljšanje endotelne disfunkcije. Čak i pre moderne nauke, Asteci su zvali kakao ‘heart blood’, smatrajući da kakao otvara srce i i vraća nas u naše prirodno stanje povezanosti i prisutnosti.
 • Raspoloženje
  Pozitivan uticaj na raspoloženje kakaa je opšte poznat. Feniletilamini su klasa komponenti koja se nalazi u izobilju u kakau (medjutim pri zagrevanju se njihov sadržaj značajno smanjuje) a predstavljaju neuro transmitere koji se nalaze u mozgu i deluju kao prirodni antidepresivi i podižu raspoloženje. Kakao utiče na pojačano dejstvo endorfina i serotonina u organizmu koji su odgovorni za naš osećaj sreće i zadovoljstva povezanih sa vežbanjem, smejanjem, seksom. Feniletilamini takodje igraju ulogu u povećanju fokusa i alertnosti dok flavanoli pojačavaju dotok krvi u mozak, što rezultuje u poboljšanju kognitivnih funkcija.
 • Opšte stanje organizma
  Različite pojedinačne studije su pokazale još pozitivnih uticaja kakaa na zdravlje kao što su pozitivan uticaj na insulinsku rezistenciju, doprinos izgradnji mišića kod starijih osoba, smanjenje simptoma kod alergijske astme i pozitivan uticaj na probavni sistem putem povećanja korisnih bakterija u crevima. Kakao se takodje pokazao kao efektan afrodizijak kod oba pola.
 • Zdravstvene izjave
  Većina naučnih istraživanja o kakau fokusirana je na flavanole, stavljajući u drugi plan činjenicu da kvalitetan kakao sadrži i značajnu količinu određenih minerala, koji nedostaju u savremenoj ishrani. Upravo zato EU je odobrila sve ispod navedene izjave kao naučno potvrđene. Zdravstvene izjave se često daju na 100g proizvoda, čak i kada je potpuno nerealno da se ta količina namirnice unese. Na deklaraciji našeg kakaa ističemo isključivo relevantne zdravstvene izjave date za dnevnu dozu kakaa (od 2 do 3 kašike) koju lako možete uneti svakodnevno.Dnevna doza kakao praha ima prirodno visok sadržaj Cu i Cr i izvor je K, Mg, Mn, Mo i Zn.
  • Kalijum doprinosi održavanju normalnog krvnog pritiska.
  • Hrom doprinosi održavanju normalnog nivoa glukoze u krvi.
  • Magnezijum doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i normalnoj psihološkoj funkciji.
  • Bakar doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa i normalnom funkcionisanju imunog sistema.
  • Cink doprinosi normalnom kiselinsko-baznom metabolizmu, normalnoj plodnosti i reprodukciji, normalnom metabolizmu masnih kiselina i ugljenih hidrata, kao i održavanju normalnih kostiju, kose, kože i noktiju.
  • Preporučena dnevna doza kakao praha, po laboratorijskim procenama, sadrži gvožđe u iznosu od 5% do 12% propisane dnevne potrebe za gvožđem. Međutim, zakon nalaže da proizvod mora da zadovoljava minimum 15% dnevne potrebe za mineralom, da bi taj mineral bio deklarisan na sastavu proizvoda. Što znači da po pravilniku, tj. zakonu nije dozvoljeno deklarisati gvožđe na kakao prahu. Tačno je da 100g kakao praha sadrži dovoljno gvožđa za uslov o deklaraciji. Međutim, 100g nije preporučljiva dnevna doza, zbog čega se gvožđe ne može navesti na deklaraciji. Budući da kakao sadrži gvožđe, ostale minerale i fitonutrijente, ne iznenađuje činjenica da su ljudi unapredili svoju krvnu sliku i povećali nivo gvožđa koristeći kakao. Samo što nije dozvoljeno navesti gvožđe na deklaraciji iz navedenih razloga.
  Nutritivne vrednosti
din.670 In stock
Za informacije o našim akcijama i popustima pratite nas na Instagramu.