Šta pomaže kod hroničnog zatvora?

Šta pomaže kod hroničnog zatvora

Hronični zatvor ili hronična opstipacija je dugotrajno stanje koje se karakteriše teškoćama u pražnjenju creva ili retkim, teškim stolicama. Može trajati nekoliko nedelja, pa čak i duže. Generalno se opisuje kao stanje pri kome se ima manje od 3 pražnjenja nedeljno. 

Hroničan zatvor je veliki problem danas. Najčešće se javlja kod osoba koje imaju problem sa štitnom žlezdom, ali i kod žena posle 50 godina. Sve češće se javlja i kod mladih, dok u trudnoći svaka peta žena ima problem zbog hormonskih promena i pritiska ploda na matericu, takođe se javlja kod visokoproteinskih dijeta. 

Šta može da pomogne kod hroničnog zatvora?

Unosite dovoljno vode

Adekvatan unos tečnosti je ključan za omekšavanje stolice i olakšavanje njenog prolaska kroz creva. Voda je najvažnija, ali možete uključiti i druge tečnosti poput biljnog čaja i supa. Pokušajte da pijete najmanje osam čaša vode dnevno kako biste održali hidrataciju.

Korisitite probiotike

Probiotike možemo koristiti u obliku suplemenata ili ih uzimati iz hrane poput kefira, jogurta, fermentisanog povrća, kombuha.

Uvedite svakodnevnu fizičku aktivnost

Fizička aktivnost poboljšava peristaltiku, ritmične kontrakcije crevnih mišića koje pomeraju sadržaj kroz digestivni trakt, odnosno pomažu pokretanju creva. Trudite se da svakodnevno prošetate, a u zavisnosti od vašeg zdravstvenog stanja da imate odgovarajuću fizičku aktivnost.

Povećajte unos svežeg povrća 

Povrće je bogato prehrambenim vlaknima koja povećavaju masu stolice i pomažu njenom lakšem prolasku kroz creva. Povrće sadrži visok procenat vode, što pomaže omekšavanju stolice i olakšava njeno izbacivanje. 

Prirodni napitak za pokretanje creva

Neki prirodni napici mogu imati laksativni efekat, jači ili blaži. Preporučujem korišćenje blagih laksativnih napitaka koji u svom sastavu imaju čija semenke, lanene semenke, psilijum, sok od šljive, med sa šljivama/ smokvama i slično. Jake laksative nikako nemojte stalno upotrebljavati, ali ni na svoju ruku. 

Koristite suplement magnezijuma

Suplement magnezijuma može pomoći u regulisanju stolice. Za ove potrebe koristi se magnezijum u obliku magnezijum-oksid. Magnezijum ima relaksirajući efekat na mišiće, uključujući mišiće creva, što može pomoći u olakšavanju prolaska stolice. Pomaže u privlačenju vode u creva, čime se omekšava stolica i olakšava njeno izbacivanje.

U individulanom radu sa klijentima koji imaju hroničan zatvor uvek dogovaramo promenu navika korak po korak. Dajem im i recepte za prirodne napitke za pokretanje creva, koje piju određeni period, nakon kojeg sledi pauza i pratimo da li se stolica regulisala. Uglavnom hroničan zatvor nastaje zbog jako malog unosa tečnosti i jako malog unosa biljnih vlakana.

Ukoliko vas interesuje individualna saradnja, a imate hroničan zatvor, možete me kontaktirati putem Instagrama planishrane ili na mejl adresu

planishraneig@gmail.com.
 
Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *