Koje čajeve (ne)smeju da piju trudnice?

Čajevi koje trudnice smeju da piju

Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih i najosetljivijih razdoblja u životu žene, kada se svaka odluka o zdravlju pažljivo razmatra. Konzumacija čajeva tokom trudnoće može biti osetljiva tema, jer se svaki sastojak može odraziti na majku i njenog nerođenog dete na različite načine.

Moram da napomenem da dosta čajeva nije testirano na trudnicama, ali se smatraju bezbednim u umerenim količinama (1 šolja čaja). Ukoliko imate nekih zdravstvenih problema, obavezno je da pitate svog lekara koje lekovito bilje ne smete da koirstite.

Koji su to dozvoljeni čajevi u trudnoći?

Tokom cele trudnoće dozvoljeni čajevi su: rooibos, đumbir, šipak, anis, kamilica (umereno), limunska trava, kopriva, matičnjak, brusnica.

Za sve ove čajeve postoji jedno veliko ALI – ako imate neka oboljenja, recimo refluks onda zbog njega ne pijete matičnjak/nanu, ako pijete antiokagulantnu terapiju preskočićete đumbir.

Savetuje se da unos tečnosti bude najvećim delom iz vode, pa onda iz čajeva, ceđenih sokova, supi, čorbi, potaža.

Bitno je da budete hidrirane, kako biste osigurale adekvatan razvoj placente i količinu amnionske tečnosti. Potrebna količina tečnosti je 1,5-2l, što je individualno. Najbolje je da proverite boju urina, ako je tamna boja, znači da niste dovoljni hidrirani, a ako je svetla znači da ste dobro hidirirani.

Čajevi koje trudnice ne smeju da piju

Koji čajevi se ne preporučuju da se koriste u trudnoći?

Čajevi koji ne treba da se koriste u trudnoći su: žalfija, peršun, list maline (može u poslednjem trimestru, ako dr dozvoli), sena, ruzmarin, ginko biloba, kantarion, hajdučka trava, hibiskus.

Neki čajevi mogu biti štetni zbog različitih razloga, kao što su sadržaj kofeina (zeleni, crni, oolong), stimulacija uterusa (malina, hibiskus), interakcija sa lekovima (ginko biloba, kantarion) što može dovesti do pobačaja ili prevremenog porođaja.

Iako mnogi čajevi mogu biti korisni za zdravlje, tokom trudnoće je ključno biti oprezan i informisan o mogućim rizicima. Pre nego što konzumirate bilo koji biljni čaj tokom trudnoće, najbolje je da se konsultujete sa svojim lekarom ili stručnjakom za ishranu kako biste bili sigurni da je bezbedan za vas i vašu bebu.

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *