Kada je najbolje piti kafu?

Kada je najbolje vreme da popijemo kafu?

Kafa je omiljeni napitak mnogih i često je sastavni deo jutarnje rutine. Međutim, važno je znati kada je najbolje piti kafu kako bi se izbegli negativni efekti na zdravlje, posebno na želudac. Evo nekoliko saveta kako da optimalno konzumirate kafu tokom dana.

Jutro: Počnite sa čašom vode

Nakon buđenja, najbolje je da započnete dan sa čašom vode ili jutarnjim napitkom. Ovaj ritual pomaže u hidrataciji tela nakon noćnog sna. Ako vam doručak nije prva stvar na umu, možete popiti biljni čaj koji je blag za želudac.

Doručak pa kafa

Nakon što doručkujete, sačekajte oko pola sata pre nego što popijete prvu kafu. Na ovaj način, vaš stomak će već biti u procesu varenja, smanjujući rizik od iritacije želuca. Kafa na prazan stomak može izazvati nelagodnost, naročito kod onih koji pate od gastritisa. Na ovaj način izbegavamo ometanje apsorpcije nutrijenata, jer kafa može da utiče na smanjenje apsorpcije određenih minerala/vitamina.

Kafa tokom dana

Tokom dana, najbolje je piti kafu između obroka. Na taj način izbegavate da kafa ometa apsorpciju hranljivih materija iz hrane. Kafa između obroka takođe može pružiti dodatnu energiju i poboljšati koncentraciju bez negativnih efekata na varenje.

Izbegavajte kafu na prazan stomak

Ako imate gastritis ili osetljiv stomak, nikako nemojte piti kafu na prazan stomak. Kiselost kafe može pogoršati simptome i izazvati nelagodnost. Uvek je bolje konzumirati kafu nakon što ste nešto pojeli.

Za još saveta o ishrani zapratite me na Instagramu.

Specijalista strukovni nutricionista dijetetičar – oblast Javno zdravlje

Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *