Ishrana kod dojilja

Ishrana kod dojilja

Majke koje doje nikako ne smeju da drže stroge restriktivne dijete. Tokom ovog perioda energetske potrebe majke su najveće, veće čak nego i u trudnoći.

U ovoj slici odabrala sam neke namirnice koje će prijati mamama nakon porođaja, ali naravno ishrana treba da bude raznovrsna.
 
Grčki jogurt – Bogat je mastima, proteinima i kalcijumom, koji je neophodno da mama unosi u ovom periodu. Možete korstiti i probiotski jogurt i kefir.
 
Blitva – Zeleno lisnato povrće je bogato vitaminom A, C, K, folnom kiselinom, gvožđem, kalcijumom i magnezijumom. Ujedno ove nutrijente je potrebno unositi više tokom dojenja. Bogato je i biljnim vlaknima, pa u kombinaciji sa magnezijumom koji sadrži sprečiće stvaranje zatvora.
 
Kinoa – Kinoa je bogata složenim ugljenim hidratima i pružiće energiju, takođe bogata je proteinima koje je potrebno u ovom periodu više unositi.
 
Semenke bundeve – Sadrže omega 3 masne kiseline, cink i gvožđe. Obavezno je da dojilja unosi omega 3 masne kiseline, a semenke i orašasti plodovi mogu upotpuniti unos.
 
Borovnica – Bogate antioksidansima antocijanima, podržavaju imuni sistem. Neke studije sugeršu da antocijani iz borovnica mogu imati pozitivan uticaj na kognitivne funkcije, što može biti korisno za mentalno zdravlje majke. Borovnice sadrže proste šećere koji će dati energiju koja je neophodna nakon neprospavanih noći.
 
Piskavica – Čaj od semenka piskavice je čaj koji podstiče laktaciju. Njega mogu da koriste majke koje nemaju dovoljno mleka, inače ukoliko imate dovoljno mleka nemojte ga koristiti.
 
Narandža – Bogata je vitaminom C i folnom kiselinom. Njen miris opušta, što će pomoći ako ste napeti i iscrpljeni. Daće vam energiju i osvežiće vas.
 
Supa/Potaž – Supa od mesa se svakako preporučuje kod dojilja, ovde imamo veliku prednost a to je kolagen koji se izvlači iz kostiju. Potaže možete brzo i lako skuvati od sezonskog povrća.
 
Jaja – Birajte dobro proverena domaća jaja. Najbolje je da budu tvrdo kuvana ili u obliku omleta, a izbegavajte rovita ili živa jaja. Jaja će pružiti proteine, masti, vitamin B12 koji je važan za nervni sitem, sadrže i holin koji je neophodan za razvoj bebinog mozga.
 
Ovo je samo predlog namirnica za korišćenje tokom dojenja. Imajte na umu da je bitna raznovrsna ishrana.

Ukoliko želite da poručite individualni jelovnik u periodu laktacije javite se na Instagram profil plan ishrane ili na mejl adresu planishraneig@gmail.com

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar
Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *