Ishrana kod akutne dijareje (Stomačnog virusa)

Ishrana kod akutne dijareje, proliv

Postoji više različitih tipova dijareje, a bitno je ustanoviti zašto se ona javlja.

Najčešći uzročnici dijareje su virusi, a ređe bakterije i paraziti. Postoji i hronična dijareja, koja uglavnom označava neki zdravstveni problem, kao što je npr. iritabilni kolon.

Akutna dijareja označava tri ili više vodene stolice na dan. Ukoliko traje duže od jednog dana obavezna je poseta lekara.

Ukoliko imate akutnu dijareju, koja je najčešće izazvana virusima, jako je bitno da nadoknadite tečnost i da se hidrirate. Ne zaboravite da pijete vodu, čaj, supu, limunadu zaslađenu medom. Ovo je jedan od zdravstvenih problema kada je recimo poželjno pojesti supu iz kesice, jer osim tečnosti nadoknađujemo i so, koje u ovim instant kesicama ima jako puno, a u zdravoj i svakodnevnoj ishrani se ne koriste.

Ime ove dijete se lako pamti, zove se BRAT dijeta. Označava početna slova ovih namirnica na engelskom (banana, rice, apple sauce, toast). Ove namirnice treba da budu uključene ukoliko postoji akutna dijareja i uljučuje se 48h po prestanku povraćanja. Preporuka je da se pridržavate ovoga 2 dana, a nakon toga se lagano vraćate na normalnu ishranu.

Ovo ne važi kod hroničnih dijareja, za koje se ne zna uzrok ili je uzrok oboljenje creva poput sindroma nervoznih creva.

Ukoliko imate zatvor ove namirnice izbegavajte. Često kod svojih klijenata primećujem da se žale na hronične zatvore, a često su na svoju ruku pronalazile dijete i upravo ove namirnice su im preovladale u ishrani. 

Ukoliko imate probavnih tegoba poput hroničnog zatvora ili dijareja možete mi se obratiti za individualne konsultacije putem mejl adrese planishraneig@gmail.com ili na Instagram stranici Planishrane.

Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar

Tamara Tanasković

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *