Da li vitamin B otvara apetit?

Vitamin B i apetit

Kompleks B vitamina čini više različitih vitamina, a svaki od njih ima svoju ulogu u organizmu. Ovi vitamini imaju ulogu u pretvaranju hranljivih materija u energiju, učestvovanju u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina.

Kompleks B vitamina, baš kao i druge suplemente, ne treba da uzimate na svoju ruku već u konsultaciji sa stručnim licem. Razlikuju se formulacije u odnosu na potrebe. Da li pijete kompleks B vitamina za kosu i nokte, za oporavak oranizma i energiju, u menopauzi, za pripremu tela za drugo stanje ili ste u drugom stanju.

Zašto se dešava osećaj da mnogo više jedemo kada počnemo sa suplementacijom ovim vitaminom?

Razlog za ovu pojavu je vrlo jednostavan, a to je zapravo manjak nekog od ovih vitamina u telu koji je doveo do pada apetita. Kada osoba počne da koristi suplemente, nivo vitamina se normalizuje i apetit se vraća u normalu.

Vitamin B1, tiramin, vraća apetit u normalno stanje, dakle ne povećava apetit,već ga normalizuje. Ovo je razlog zašto se veće količine ovog vitamina daju osobama koje boluju od anoreksije. Kombinacijom sa ostalim B vitaminima B2, B5 i B12 treba da drži apetit pod kontrolom.

U svojoj praksi vrlo često sam čula od klijenata da ne žele da piju kompleks B vitamina, jer se plaše da se ugoje.  Kompleks B vitamina ima mnogo uloga u organizmu i nikako ih ne smemo izbegavati.

Posebno je važno kod određenih oboljenja kao što je dijabetes, multipla skleroza, fibromijalgija, anemija, neurološka oboljenja, depresija, anksioznost, pms, problemi sa kožom kao što su akne, dermatitis, psorijaza, a obavezna je suplementacijia ukoliko pijete kontraceptivne pilule, u periodu trudnoće, ali jako važno i pre začeća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *