Blog zdravlja

6 namirnica koje možete jesti bez ograničenja

0

Stalno se susrećemo sa člancima, savetima, preporukama o hrani i namirnicama koju ne bi trebali da jedemo i koju bi trebali da izbacimo, čiji unos bi trebali da smanjimo i ograničimo. A da li postoje namirnice koje možemo jesti u bilo koje doba dana u neograničenim količinama, bez bojazni da će to ugroziti našu liniju i zdravlje?

Odgovor je potvrdan. Navešću šest namirnica za koje smatram da su najmerodavnije u grupi nisko kaloričnih namirnica čiji sastav ne sadrži holesterol, loše masti, dosta šećera ili najgoru kombinaciju masti – šećera.

  • Celer

Celer je moja omiljena “grickalica” u grupi od ovih šest koje ću navesti. Prvi put sam jeo sirov celer “bez dodataka” u Australiji pre nekoliko godina gde je to običaj npr uz pivo, pred roštilj, kao grickalica na proslavama… Celer je sjanog laganog osvežavajućeg ukusa. Isecite ga na komade i stavite u čašu ili šolju i uživajte gledajući film bez ikakve bojazni po vašu liniju. Možete ih malo umočiti u majonez, mada po meni nema potrebe. Odlične ide serviran uz štapiće šargarepe.

100 grama celera sadrži samo 15-ak Kcal, a glikemjski load (najvažnija informacija o količini i vrsti šećera, za one koji nisu čitali prethodne članke. mnogo važnija informacija od glikemijskog indeksa koji često može da zavara, kao u primeru lubenice koja ima visok glikemijski indeks ali nema teorije da se možete ugojiti od te vodene zaslađene voćke tj “povrćke”. na skali od 0 do 100 se obeležava i što je GL manji to je namirnica povoljnija po vas u smislu potencijalnog gojenja) je 0! Sadrži značajnije količine vitamina K, vitamina A, vitamin C, dijetska vlakna.

  • Artičoke (iz konzerve ili sveže)

Artičoke možete pronaći u konzervi u super marketu što ih čini vrlo praktičnim. Naravno, možete ih i sami servirati pripremljene. Na taj način su nešto slađe nego iz konzerve koje se nalaze u vodi.

Artičoke sadrže oko 50 Kcal na 100 g. Sadrže vitamine B, gvožđe, takođe vitamin K, vitamin C i dijetska vlakna kao i celer. glikemijski load je 4.

  • Čips od kelja

Očistite krupnije glavice kelja, premažite ih sa malo maslinovog ulja, dodajte malo soli i zapecite u rerni 5 do 10 minuta dok listovi ne dobiju svetliju boju tj dok se ne osuše. Veoma je ukusan i pogodan za konzumaciju uz “lenjo popodne”. Možete dodati i papra (paprike u prahu) ako ste ljubitelj gurmanskog ukusa.

100 g sirovog kelja ima oko 50 Kcal, tako da uz malo maslinovog ulja možete dodati još koju Kcal ali to nije toliko bitno, odnosno neće naškoditi, vredi ta razlika kalorija za ukus koji se dobije kada se pripremi kao čips u poređenju sa običnim bez ikakvih dodataka. Sadrže jako velike količine vitamina K, a zatim i vitamina A i vitamina C. Od minerala sadrži mangan i manju količinu gvožđa. Glikemijski load je 3.

  • Krastavci (kiseli ili sveži)

Krastavci su poznati kao “prazna” namirnica odnosno bezkalorična. Ne sadrže neku količinu vitamina ili minerala, ali ne sadrže ni kalorije… Možete ih jesti sirove, naseckane na komade i konzumirati uz malo soli ili kisele iz tegle. Moja preporuka su sirovi sveži jer kiseli deluju na povećanje pH vrednosti organizma odnosno čine ga kiselijim i “bogatijim” toksinima. Ne treba da izbegavate kisele krastavce, ali ako možete da birate, uvek izaberite sveže.

Sve tri vrste (sa korom, bez kore, ili kiseli) sadrže oko 15 Kcal na 100 grama, sa pod 2-3 Kcal razlike. Najmanje imaju sirovi bez kore ali znatinija količina nutritijenata se nalazi u kori tako da dobro očistite istu i konzumirajte je. Od nutritijenata izdvojio bih samo vitamin K. Glikemijski load je 1, dok je GL kiselih krastavaca 0.

  • Čips od tikvica

Isecite tikvice na kolutiće, premažite naceđenim limunom i ostavite malo da odstoje dok limun ne osuši kolutiće i ne otopi malo masnoće. Potom možete premazati sa maslinovim uljem i dodati soli i vaša home made verzija ne komercijalnog čipsa je spremna.

20 Kcal na standardnoj količini od 100 grama. Glikemijski load 2. Sadrži značajniju količinu vitamina C, i nešto manje vitamina A, fofora i mangana.

  • Kokice (domaće)

Ovde je reč o domaće pripremljenim kokicama bez prženja na dosta masti i dodavanja dosta soli. Potreban vam je kukuruz (zrno) “kokičar” neznatna količina ulja za prženje, lonac i malo soli koje možete dodati na kraju. Fensi upakovane kokice za mikrotalasnu, zaslađene i slične koju su bogate zasićenim mastima, sa previše natrijuma, ili šećera nikako ne treba budu izbor i ne mogu se svrstati pod ovu grupu.

Kokice sadrže veću kalorijsku vrednost od prethodno 5 navedenih namirnica i prvenstveno sadrže ugljene hidrate. Ali ako ih pripremite “pametno” bez problema ponekad možete uživati uz tv ili u bioskopu jer su i dalje mnogo bolja opcija od čipseva, smokija i lošijih verzija kokica.

Nadam se da sam vam pomogao da kada ste u nedoumici oko užine, dezerta, poslastice, grickalice ili čega već izaberete pravu stvar koja neće uticati na vašu grižu savest (ako je imate :)) i prvenstveno će vam pomoći u “varanju” mozga i stomaka bez unosa neželjenih kalorija, masti i šećera.

Vreme je za nedeljni poslepodnevni ili večernji film sa prijateljima, porodicom ili partnerom? Ogy

Leave a Reply

"Zdravlje je ono pravo bogatstvo, a ne nakit od zlata ili srebra." M. Gandi